Ένας σταυροειδής ναός με τρούλο, νεοβυζαντινού ρυθμού, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών, ο οποίος παραχωρήθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημαίνει και το τυπικό τέλος μίας διαμάχης που είχε ξεκινήσει ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, φτάνοντας μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών τελέστηκε η τελετή παραχώρησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έδωσε το παρών. Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Φαναρίου και Αθήνας.

KK0536
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου
«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, για την μεγάλη και ιστορική αυτή πράξη, τον Αρχιεπίσκοπο και σημείωσε ότι «ο Μακαριώτατος έκανε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει για διακόσια χρόνια, προσέφερε θυσιαστήριο στην Αρχιεπισκοπή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε και γράφει ιστορία». «Ο ναός αυτός, που είναι ένα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε ότι «η Ελεήμων Εταιρεία είναι αυτή η οποία αντιπροσφέρει και δεν πρόκειται να ξεκόψει από τον ναό».



Η ιστορία της κόντρας για το κτήμα Προμπονά

Για το κτήμα Προμπονά και τον εκεί παλαιό ναΐσκο Αγίου Γεωργίου και τον νέο τρισυπόστατο ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχαν φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ελλάδας, με απόφασή του τον Οκτώβριο του 2018, είχε δικαιώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, στην οποία υπάγεται ο ναός, αναφορικά με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να σφραγιστεί ο ναός και να λειτουργεί κατόπιν δικής του άδειας. Η υπόθεση του κτήματος Προμπονά είχε σταθεί αφορμή για να «παγώσουν» οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την τελευταία να έχει προχωρήσει σε εξώδικα και προσφυγές.

Το θέμα είχε παραπεμφθεί στις καλένδες ενώ η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας και η αναγνώρισή της από την Ελλαδική Εκκλησία είχε αναθερμάνει τις σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας. Μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων τον Νοέμβριο του 2021 για δωρεάν παραχώρηση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για 50 χρόνια του δικαιώματος χρήσης του παλαιού Ναΐσκου Αγίου Γεωργίου και του νέου τρισυπόστατου Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής, είχε φέρει ξανά το ζήτημα στην επιφάνεια.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκαλέσει τότε τη δυσφορία του Φαναρίου καθώς είχε θεωρηθεί πως ο Δήμος Αθηναίων είχε μπει ως «ενδιάμεσος», όπως επισήμαιναν εκκλησιαστικοι κύκλοι, έτσι ώστε να διευθετηθεί ένα ζήτημα υπέρ της Αρχιεπισκοπής. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν ότι δεν είχε δοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο χρόνος να εκφέρει τη δική του γνώμη.

Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν και όπως επισημαίνουν εκκλησιαστικές πηγές, οι σχέσεις Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.