Είναι πλέον γνωστό ότι φαρμακευτικά σκευάσματα, συνολικής αξίας περίπου 204 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται σε επιμέρους «κλειστούς προϋπολογισμούς» της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας για το 2023, χάρη στην εργώδη προσπάθεια όλων των μερών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τη Διαπραγμάτευση των Τιμών των Φαρμάκων και της προέδρου της, Νάντιας Γκογκοζώτου, αλλά και χάρη στην πρωτοβουλία και τις σχετικές οδηγίες του ιδίου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Για την προμήθεια των ως άνω φαρμακευτικών σκευασμάτων, και μόνον αυτών, από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ - όχι για την προμήθεια όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρειάζονται τα νοσοκομεία, όπως λανθασμένα υποστήριξε μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ - αναμένεται από την 1η Ιουλίου να ενεργοποιηθεί η κεντρική διαδικασία εκ μέρους της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Η Αρχή θα διενεργεί κεντρικούς διαγωνισμούς για το σύνολο των σχετικών αναγκών και παραγγελιών των ιδρυμάτων, οι οποίες αφορούν, πολύ συγκεκριμένα, τους «κλειστούς προϋπολογισμούς» της δημοσίας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Η νέα διαδικασία

Η νέα διαδικασία για την προμήθεια των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στους «κλειστούς προϋπολογισμούς» της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2023 και εφεξής, θα αποτελεί μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία, τόσο για την τιμολόγηση των προϊόντων όσο και για την εκκαθάριση των σχετικών δαπανών. Επίσης, η εξόφληση των προμηθευτριών φαρμακευτικών εταιρειών θα πραγματοποιείται πλέον, για τα φαρμακευτικά σκευάσματα των «κλειστών προϋπολογισμών» και μόνον, εντός 90 ημερών και όχι εντός... 10 – 12 μηνών, χρόνος ο οποίος θα συνεχίσει για ένα ικανό χρονικό διάστημα να απαιτείται για την εξόφληση των υπολοίπων προμηθειών σε φαρμακευτικά σκευάσματα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Εξάλλου, οι παραγγελίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ για τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα θα τίθενται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι ίδιες οι προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες.

Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν από τα φαρμακευτικά σκευάσματα των «κλειστών προϋπολογισμών», τα 107 νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας προμηθεύονται όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία τους φάρμακα από περίπου 120 προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες, με τη διαδικασία των απευθείας παραγγελιών ή μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργεί η ίδια η ΕΚΑΠΥ για ορισμένα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα.

Η τιμολόγηση των συγκεκριμένων προμηθειών, λοιπόν, διενεργείται μέσα από ένα δαιδαλώδες, άκαμπτο, γραφειοκρατικό σύστημα, με αποτέλεσμα, στην πράξη, να παρατηρούνται ορισμένα πολύ σοβαρά προβλήματα:
-Η καθυστέρηση των πληρωμών στις εταιρείες είναι μεσοσταθμικά στους 10 - 12 μήνες από την παράδοση των προμηθειών.
-Η έκδοση των λογαριασμών του rebate και του clawback καθυστερεί χαρακτηριστικά, εξαιτίας του πλήθους των σχετικών παραστατικών, αλλά και της κατακερματισμένης γραφειοκρατικής διαδικασίας. Στην κατηγορία των φαρμακευτικών σκευασμάτων των “κλειστών προϋπολογισμών”, βεβαίως, δεν προβλέπονται ούτε clawback ούτε rebate.

Είναι εξαιρετικά δυσχερής για το υπουργείο Υγείας η παρακολούθηση της πιστής τήρησης των “συμπεφωνημένων εμπιστευτικών εκπτώσεων στις τιμές ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων” εκ μέρους των ενδιαφερομένων φαρμακευτικών εταιρειών. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα φάρμακα των “κλειστών προϋπολογισμών”.