Η Μεσσηνία και η Λακωνία σκεπάστηκαν σήμερα από ένα εντυπωσιακό φαινόμενο με σύννεφα mammatus, ενώ η κακοκαιρία «Ilina» σαρώνει ολόκληρη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Τι είναι τα σύννεφα mammatus

Τα σύννεφα mammatus ή mamma ή «μαστικά σύννεφα» παραπέμπουν σε ένα κυτταρικό μοτίβο που θυμίζει σακουλάκια που κρέμονται κάτω από τη βάση ενός σύννεφου βροχής, έχουν πάρει όπως γίνεται αντιληπτό από το λατινικό mamma που σημαίνει μαστός ή στήθος.

Σύμφωνα με το WMO International Cloud Atlas, το mamma είναι ένα συμπληρωματικό χαρακτηριστικό του νέφους και όχι ένα αυτοτελές σύννεφο.

Οι ευδιάκριτες στρογγυλές κάτω πλευρές του σχηματίζονται από τον κρύο αέρα που βυθίζεται προς τα κάτω για να σχηματίσει τις τσέπες σε αντίθεση με τις εισπνοές των νεφών που ανεβαίνουν μέσω της μεταφοράς θερμού αέρα.

☁️ #Νέφη #MammatusClouds Εμφανίστηκαν σήμερα σε Λακωνία και Μεσσηνία.  Νέφη τα οποία εμφανίζονται πολύ συχνά στην Αμερική

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, April 3, 2023

Πώς συνδέονται με την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων

Αυτοί οι σχηματισμοί περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1894 από τον William Clement Ley.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος, τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται σε συνδυασμό με έναν άλλο τύπο νεφών που λέγονται σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και μάλιστα με τα πιο ασταθή από αυτά, κάτι που οδηγεί στον συλλογισμό ότι συνδέονται με την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.

Ωστόσο, τα νέφη αυτά μπορούν να σχηματιστούν και σε άλλους τύπους νεφών, χωρίς απαραίτητα να είναι προάγγελος βροχής.