Διαφορετικό ήταν το κήρυγμα του πατρός Χαραλάμπου στην Κρήτη ανήμερα του εορτασμού της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, καθώς ο λόγος γίνεται για μία «πόρνη». Ο ίδιος ο πατήρ Χαράλαμπος χρειάστηκε μόλις 200 δευτερόλεπτα για να αποδομήσει τον έμφυλο ρατσισμό που οι σεξεργάτριες, όπως τις αποκαλεί, αντιμετωπίζουν. 

Μάλιστα, η επιχειρηματολογία του υπήρξε ακαταμάχητη επί της ουσίας, κυρίως διότι στάθηκε στην αντίθεση η οποία προκύπτει από το αντρικό φύλο και έχει καταστήσει τις σεξεργάτριες αντικείμενο χλεύης, παρ' ότι έχουν πλειστάκις αποδειχθεί απαραίτητες στο πέρασμα των αιώνων. 

«Δεν άλλαξε "ιδιοκτήτη"»

«Ήταν επαναστάτρια και αντί για την πεπατημένη, να αλλάξει δηλαδή “ιδιοκτήτη” και να περάσει από τον πατέρα στον σύζυγο, χάραξε τη δική της πορεία. Για να βιοπορίζεται, εργαζόταν ως πόρνη», λέει στο κήρυγμά του και σε μία πρόταση αποδομεί νοοτροπίες δεκαετιών, αν όχι αιώνων, κατά τις οποίες οι γυναίκες θεωρούνται κτήμα των πατεράδων τους και μετά των συζύγων τους.

Ο πατήρ Χαράλαμπος, μάλιστα, τόνισε ότι «ένα προϊόν κρίνεται από την αγοραστική του δύναμη και όπως φαίνεται το συγκεκριμένο προϊόν είχε αγοραστική δύναμη και τότε και τώρα και στους αιώνες των αιώνων», άρα είναι ενδιαφέρον. 

Μάλιστα, είπε: «Οι άντρες είμαστε κατά 90% οι καταναλωτές του πορνό. Πώς γίνεται να είναι οι άντρες οι πελάτες και εμείς να τις λιθοβολούμε, αυτό ψάξτε το στο Ευαγγέλιο, αυτή τη σχιζοφρένεια» θέτοντας το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων.

«Η επιστήμη και η κοινωνία, πλέον, ονομάζει αυτούς τους ανθρώπους "σεξεργάτες ή σεξεργάτριες", διότι πρόκειται για εργασία. Τέτοια ήταν η Αγία που σήμερα (σημ. τη Δευτέρα 3 Απριλίου) γιορτάζουμε», κατέληξε ο ιερέας μνημονεύοντας το πάθος και την επαναστατικότητά της για μία ακόμα φορά.