Το πρωτοφανές περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, όπου ομάδα 15χρονων μαθητών που φοιτούν στο Αρσάκειο έφτασε στο σημείο ακόμα και να δέσει πετονιά στον λαιμό συμμαθητή τους, έχει συγκλονίσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Στον εισαγγελέα

Με εντολή εισαγγελέα οι τέσσερις συλληφθέντες μαθητές, μεταξύ των οποίων μία 15χρονη, αφού έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Ο μαθητής που υπέστη τον εκφοβισμό πήγε στον ιατροδικαστή, όπου διαπιστώθηκε ότι αυτά που κατήγγειλε συνάδουν με τα τραύματα στο σώμα του.

Στην ανακοίνωση προς τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στο Αρσάκειο, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκεια -Τοσίτσεια Σχολεία αναφέρει ότι «θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκόμενων μαθητών από τα αρμόδια όργανα (Σύλλογο Διδασκόντων)». Παράλληλα, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για ΕΔΕ για τυχόν ευθύνες εκπαιδευτικών.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσο περισσότερη βία υπάρχει στην κοινωνία, τόσο περισσότερη υπάρχει και στα σχολεία, τονίζοντας ότι το υπουργείο έχει θεσμοθετήσει τέσσερις άξονες, ο πρώτος εκ των οποίων είναι η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν έξι μαθητές, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι, την ώρα του διαλείμματος περικύκλωσαν τον μαθητή, τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν πετονιά στον λαιμό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα του, γελώντας εις βάρος του και βρίζοντάς τον. Όταν επέστρεψε σπίτι του, στα Μεσόγεια, η μητέρα του είδε τις εκδορές στον λαιμό του και ο ανήλικος τελικά αποκάλυψε όλο το περιστατικό που είχε ζήσει.

Οι γονείς του κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής και την έρευνα ανέλαβε το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Ο 15χρονος περιέγραψε την επίθεση και κατονόμασε τους δράστες, ενώ κατέθεσε ότι του έκαναν μπούλινγκ και άλλες φορές.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στις οικίες τους τρία αγόρια κι ένα κορίτσι, που συνελήφθησαν. Οι μαθητές παραδέχτηκαν πως ήταν παρόντες στο περιστατικό, κατονόμασαν, όμως, ως δράστες δύο συμμαθητές τους οι οποίοι δεν συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου.

Με προφορική εντολή εισαγγελέα τα τέσσερα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα. Ο 15χρονος εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε επιφανειακά τραύματα στον λαιμό του. Από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων σχηματίστηκε δικογραφία για τους έξι ανηλίκους, οι οποίοι κατηγορούνται για εξύβριση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράνομη βία κατά συναυτουργία.

Για όλο το περιστατικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αρμόδια για θέματα ανηλίκων, η οποία παρήγγειλε τη μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας και την άμεση υποβολή της δικογραφίας, καθώς και τη διενέργεια αυστηρών συστάσεων στους γονείς και τους ανηλίκους. Οι ανήλικοι, αφού εξετάστηκαν σχετικά, αποχώρησαν συνοδευόμενοι από τους γονείς τους.

Η επόμενη ημέρα

«Μουδιασμένη» η μαθητική κοινότητα, χθες επέστρεψε στα μαθήματα, όπως άλλωστε και ο μαθητής που υπέστη τον εκφοβισμό. Συζητούν για το περιστατικό και, όπως λένε και άλλοι μαθητές, έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την πετονιά οι μαθητές δεν την έφεραν από το σπίτι τους - ήταν κάποιο πλαστικό σχοινί που υπήρχε στην αίθουσα των τεχνικών μαθημάτων.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 4/4