Δεν υπήρχε κανένα καρδιολογικό αίτιο για την ανακοπή που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η παιδοκαρδιολόγος, Αγγελική Καρατζά, η οποία κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια.

Η μάρτυρας εξήγησε πως είχε εξετάσει τη μικρή Τζωρτζίνα στις 29 Μαρτίου 2023 έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη. «Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά συνήθως δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις, προσθέτοντας πως «ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον παιδιατρικό έλεγχο. Άρα ένα παιδί δεν υποβάλλεται σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμα και οι αθλητές εξετάζονται μια φορά το χρόνο με καρδιογράφημα. Τα αλλά παιδιά ποτέ».

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε πως είχε επικοινωνία με τους συναδέλφους της στο Καραμανδάνειο πριν υποστεί την ανακοπή η μικρή Τζωρτζίνα. «Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου», τόνισε η κ. Καρατζά προσθέτοντας πως τα καρδιογραφήματα ήταν τελείως φυσιολογικά.

«Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο», τόνισε η κ. Καρατζά.

Η παιδοκαρδιολόγος ήταν μάλιστα κάθετη πως στην περίπτωση της ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας, «όλα έγιναν εν αιθρία όπως», είπε χαρακτηριστικά. «Ακόμη και η γρίπη ή ο κορονοϊος μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία!» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Με βάση της δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!».

Η κ. Καρατζά είπε στην κατάθεση της πως κλήθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο να εξετάσει την μικρή Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή. «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικούς. Συνήθως θα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά! Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα», εξήγησε η μάρτυρας, λέγοντας πως ακόμα και εάν γνώριζε την πορεία του παιδιού δε θα το εξέταζε.