Ανοιχτό από θαλάσσης θα είναι αυτό το καλοκαίρι το Ναυάγιο της Ζακύνθου για τους επισκέπτες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σκάφη με επιβάτες θα μπορούν, τελικά, να πλησιάζουν τη φημισμένη παραλία για να βουτήξουν στα νερά του όρμου, σε συγκεκριμένη απόσταση από την ακτή.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η εξειδίκευση της ΚΥΑ αναμένεται άμεσα, ενώ η απόσταση που θα ορίζεται από την ακτή ως επιτρεπτό όριο για τα πλοιάρια και τους κολυμβητές θα είναι πιθανότητα τα 40 μέτρα. Έτσι μοιάζει να ικανοποιείται και το αίτημα της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου η οποία σε ανακοίνωσή της, είχε ζητήσει διευκρινιστική εγκύκλιο για να την εφαρμογή των μέτρων. «Το ναυάγιο πρέπει και μπορεί να είναι επισκέψιμο», υπογράμμιζε προ ημερών η ηγεσία της Περιφέρειας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκα έδωσε το «πράσινο φως» για προσέγγιση και αγκυροβολία πλωτών μέσων και κολύμπι στο Ναυάγιο σε απόσταση από την ακτή και τώρα μένουν να αποτυπωθούν από τα συναρμόδια υπουργεία οι συγκεκριμένοι όροι που θα περιγράφουν με ακρίβεια τα παραπάνω.

Στο πλαίσια αυτό, ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εφημερίδα περιγράφοντας το νέο modus operandi για την εμβληματική παραλία που αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο.

«Το καλοκαίρι του 2018 εκδηλώθηκε μια αρκετά σημαντική κατολίσθηση με πέντε σοβαρά τραυματίες. Τότε είχαμε αρχίσει την επιτήρηση του Ναυαγίου ενώ εξελισσόταν και ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας για γεωδυναμικούς κινδύνους, σεισμούς, κατολισθήσεις πλημμύρες, μέσω του οποίου μας δόθηκε η ευκαιρία να αποτυπώσουμε τη παραλία με σύγχρονες μεθοδολογίες. Έτσι καθορίσαμε τρεις ζώνες. Μια απαγορευμένη, μια επιτηρούμενη -όπου πρόσβαση θα γινόταν με ειδικούς όρους- και μια ελεύθερη. Αρχικά η πρότασή μας τηρήθηκε, μετά όμως δεν υπήρχε επιτήρηση και αντί για 500 άτομα μαζέυονταν στην παραλία 4.000. Βλέποντας αυτό και με αφορμή έναν σεισμό στην περιοχή, με κατολίσθηση, μικρό τσουνάμι και δύο τραυματίες που είχαμε στις 8 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να κλείσει η παραλία», εξηγεί ο καθηγητής τονίζοντας πως σε εξέταση που έγινε στην περιοχή δύο φορές τον χρόνο διαπιστώθηκε υψηλότατος κίνδυνος κατολισθήσεων.

Όπως λέει επίσης, δεν μπορούν να γίνουν τεχνικά έργα γιατί θα ακυρωθεί η φυσική ομορφία, ούτε και ελεγχόμενο γκρέμισμα μέρους του πρανούς καθώς από τις κατολισθήσεις τροφοδοτέιται η ύπαρξη της ακτής. Ως εκ τούτου, για αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, το κολύμπι θα υπάρχει, αλλά δεν θα υπάρχει πρόσβαση στην ξηρά. «Του χρόνου βλέπουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.