Στην εκπνοή της θητείας του στο δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερρίκος, κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, «φωτίζοντας» παράλληλα και τα πρόσωπα του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, τα οποία τελικά θα υπογράψουν την ανακήρυξη των κομμάτων που θα κατέλθουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Μια τυπική δικαστική διαδικασία όπως η ανακήρυξη των κομμάτων αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας, καθώς θα καθορίσει και αν το αποκαλούμενο κόμμα Κασιδιάρη ή αλλιώς «Έλληνες», που πλέον έχει ως επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσο Κανελλόπουλο, μπορεί να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.

Ο κανόνας που θέλει τους δικαστές να γίνονται συνήθως γνωστοί μόνο από τις αποφάσεις που εκδίδουν βρήκε την εξαίρεση στο πρόσωπο του Χρήστου Τζανερρίκου, που έγινε το πρόσωπο των ημερών, αφού μόλις δύο μήνες πριν από την αποχώρησή του από το σώμα λόγω συνταξιοδότησης έκανε μια «αψυχολόγητη», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς συναδέλφους του, κίνηση και τοποθετήθηκε δημοσίως για την υπόθεση που θα καλούνταν στη συνέχεια να κρίνει, κάνοντας λόγο για παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαστική κρίση.

«Πρόκειται για έναν από τους πιο καταρτισμένους δικαστές που έχω συναντήσει στην πορεία μου, με εξαιρετικές νομικές γνώσεις και ευρύ πνεύμα», λέει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή συνταξιούχος αρεοπαγίτης, συμπληρώνοντας ότι δεν θα περίμενε ποτέ τέτοια τοποθέτηση από το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο όμως χαρακτήρισε «αντιδημοφιλή φιγούρα» στο σώμα.

Τη δημόσια δήλωσή του ακολούθησε το επόμενο πρωί η παραίτησή του, αφού, όπως ο ίδιος είπε, «θα ήταν αντιθεσμικό να παραιτηθώ στα ΜΜΕ και όχι στα αρμόδια όργανα». Όμως δεν έμεινε εκεί και σταδιακά εντός της εβδομάδας με δηλώσεις του συνέχισε να πετά μικρές «βόμβες» για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αρχικώς αναφέρθηκε σε συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, συνάντηση που επιβεβαιώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας».

Ωστόσο ο αρεοπαγίτης επέλεξε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης να ρίξει λάδι στη φωτιά, κάνοντας νέες δηλώσεις και υποστηρίζοντας ότι τον προσέγγισε και δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονόμασε, και του ζήτησε να «βοηθήσει», υποσχόμενος να τον τοποθετήσει σε κάποια ανεξάρτητη Αρχή μετά την αφυπηρέτησή του. Την τελευταία δήλωσή του διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης».

Πόσο… δεξιός;

Ο 67χρονος αρεοπαγίτης, που δήλωσε παραίτηση κάνοντας ηρωική έξοδο, θεωρείται δεξιός, αφού επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε αποσπαστεί στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ενώ παρέμεινε κι ένα διάστημα μετά την ανάληψη του υπουργείου από τον Νίκο Δένδια.

«Γκρίνια»

Γνωστός για τη συνδικαλιστική δράση του, διεκδίκησε την προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2016, μετά την αποχώρηση της στενής του φίλης Βασιλικής Θάνου που ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου. Αν και η παράταξή του έλαβε τις περισσότερες έδρες, δεν αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου, αφού οι υπόλοιπες παρατάξεις συνασπίστηκαν και εξέλεξαν ενωτικό προεδρείο. Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφούσα παράταξη είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία γινόταν λόγος για «αλλοίωση» του εκλογικού αποτελέσματος.

Η αναγνωρισμένη από τους συναδέλφους του νομική κατάρτισή του ερχόταν πάντοτε σε αντίθεση με τις συμπάθειες που είχε στο δικαστικό σώμα, με πολλές από αυτές να δημιουργούνται την περίοδο που θήτευσε ως επιθεωρητής στη Βόρεια Ελλάδα. Ο «σκληρός» δικαστής έχει υπηρετήσει στο Ναυτικό Τμήμα του Εφετείου Πειραιά επί δέκα έτη ως εφέτης και επί ένα έτος ως πρόεδρος Εφετών.

Τον Ιούνιο του 2017 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ το 2022 το όνομά του βρισκόταν ανάμεσα στους υποψήφιους για τον θώκο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο να επιλέγεται τελικά για τη θέση.

Κύκλοι του Αρείου Πάγου σχολιάζουν πως ίσως η δυσαρέσκειά του αυτή τον οδήγησε στην κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε xρυσή ευκαιρία για μπλόκο στην αυτοδυναμία

Νόμος του κράτους είναι από την περασμένη Τρίτη η τροπολογία - «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, που πέρασε πανηγυρικά με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία, αφήνοντας όμως έτσι να πέσουν πάνω στην Αριστερά βαριές σκιές, καθώς φαίνεται να υπερίσχυσαν μικροκομματικά συμφέροντα στη λογική να δυσκολέψει η αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος.

Η όλη διαδικασία επισκιάστηκε από την αψυχολόγητη αναφορά του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου, στην αρχή της εβδομάδας, όταν δημοσίως δήλωσε ότι πρόκειται για «φωτογραφική ρύθμιση που αποτυπώνει δυσπιστία προς το πρόσωπό του». Υπενθυμίζεται ότι στόχος της συμπληρωματικής τροπολογίας ήταν η απόφαση να μη ληφθεί μόνο από τον πρόεδρο του αρμόδιου Τμήματος Α1 (Χρήστος Τζανερρίκος) και άλλους τέσσερις αρεοπαγίτες δικαστές, αλλά από όλα τα μέλη του, δηλαδή από 10 δικαστές.

Το θέμα προκάλεσε έντονες πολιτικές αναταράξεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να «υιοθετεί» άκριτα τις αναφορές του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, προκειμένου να φύγει από το αδιέξοδο και τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η στάση του στη Βουλή, επί της τροπολογίας για το Σώμα που θα εκδικάσει τη νομιμότητα καθόδου των κομμάτων στις εκλογές.

Στη συζήτηση της Μεγάλης Τρίτης στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας «μονομάχησε» με τον Μάκη Βορίδη και αρνήθηκε να μπει επί της ουσίας της υπόθεσης, παίζοντας τον «Πόντιο Πιλάτο» με την αποχή. Τελικά, η τροπολογία, με την οποία διευρύνεται το Σώμα του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγο από πέντε μέλη στα δέκα της Ολομέλειας πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «ποίησε την ανάγκη φιλοτιμία» και παρά τις ενστάσεις του για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα συντάχτηκε στη γραμμή ανακοπής της ενδεχόμενης επανόδου των νεοναζιστών στη Βουλή.

«Είχε κοπεί»

Γενικά η πρωτοφανής στάση του κ. Τζανερρίκου προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις που οδήγησαν και στην παραίτησή του. Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου αναφέρονται σε διπλανές στήλες. Από την πανσπερμία δηλώσεών του, όπου από κάποιες αναδιπλώθηκε, αξίζει να συγκρατηθεί πως ενώ αρχικά τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί είχε απειλήσει με αποκαλύψεις περί δεύτερης (εκτός της θεσμικής με τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη) συνάντησης με μέλος της κυβέρνησης, τελικά μας είπε ότι ήταν κάποιος επιχειρηματίας ο οποίος -κατά τον ίδιο- μετέφερε σε αυτόν μήνυμα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντα με τον δικαστικό, του ζητήθηκε να έχει θετική συνεισφορά στην υπόθεση Κασιδιάρη, με την υπόσχεση ότι ως αντάλλαγμα θα του δινόταν θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, διέψευδαν τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι ο κ. Τζανερρίκος είχε κοπεί πριν από λίγους μήνες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν το όνομά του είχε ακουστεί ως υποψήφιου για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Είχε προηγηθεί η έντονη κυβερνητική αντίδραση μέσω της διάψευσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση», αλλά και από τον ίδιο τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία και μοναδική συνάντηση με θεσμικά θέματα.

*Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Απογευματινή» (M. Σάββατο 15/4 - Κυριακή του Πάσχα 16/4 2023)