Το 1o Athens Civil Society Festival συνιστά ένα κάλεσμα ευαισθησίας και, ταυτόχρονα, ένα σημείο συνάντησης για όλους όσοι συνεργάζονται στην πόλη με στόχο την αλληλεγγύη. Eίναι μια μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών ολοκληρώνεται απόψε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 οργανώσεων εθελοντών και φορέων προσφοράς.

«Τιμούμε με αυτό το φεστιβάλ την αδιάκοπη συνεισφορά των εθελοντών που αθόρυβα υφαίνουν τον κοινωνικό ιστό της πόλης με τις δράσεις τους, με την συνεπή και διαρκή παρουσία τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι «Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ, στο πρώτο φεστιβάλ της κοινωνίας των πολιτών, αποδεικνύουν στην πράξη ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Ο κ. Μπακογιάννης έδωσε το παρόν και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ, ενώ συμμετείχε σε δράσεις διαφόρων οργανώσεων στις οποίες δόθηκε απόλυτη ελευθερία ως προς τον τρόπο που κάθε μια επέλεξε να προβάλει το έργο της και το αντικείμενο του ενδιαφέροντός της. Μάλιστα, καθώς ο Δήμος της Αθήνας από την πρώτη στιγμή στηρίζει σταθερά την κουζίνα αλληλεγγύης «Ο 'Αλλος 'Ανθρωπος», ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έτεινε την κουτάλα με την οποία ανακατεύει το φαγητό προς τον Κώστα Μπακογιάννη, λέγοντας του «Είναι το κουπί της ελπίδας, πάρτο». «Είναι έμπρακτο νοιάξιμο χωρίς πολλά λόγια. Είναι απόδειξη ότι ο ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό είναι ο στόχος. Να δούμε, να ακούσουμε, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο και να γίνουμε καλύτεροι» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Στο φεστιβάλ αποτυπώνονται εφτά θεματικές ενότητες που αντανακλούν και τις κατηγορίες πρωτοβουλιών και δράσεων της πλατφόρμας του Δήμου Αθηναίων για τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, «ΣυνΑθηνά». Ανθρώπινα δικαιώματα, έφηβοι και παιδιά, υγεία και ευζωία, πολιτισμός, περιβάλλον και ζωοφιλία, αλληλεγγύη στον δημόσιο χώρο συνθέτουν την εικόνα της συνεισφοράς των Αθηναίων. «Η ιδέα ξεκίνησε από το παζλ τάνγκραμ» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κατερίνα Γκαγκάκη, καθώς «πρόκειται για ένα παζλ με εφτά κομμάτια τα οποία σχηματίζουν χιλιάδες εικόνες μαζί αλλά κανένα δε στέκεται μόνο του. Έτσι και οι επτά θεματικές των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όλες μαζί για εμάς δημιουργούν την ανάσα της Αθήνας». Όπως επεσήμανε η κ. Γκαγκάκη, «στόχος της εκδήλωσης είναι να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες αυτές τις οργανώσεις, τους φορείς και τις ομάδες, οι οποίες γεννήθηκαν μέσα από τις ανάγκες που υπάρχουν στην πόλη, σε κάθε πόλη και στην Αθήνα, και οι οποίες όχι απλώς ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αλλά και ανέδειξαν καταστάσεις, ενίσχυσαν και μπόρεσαν να μας κάνουν όλους κοινωνούς στο μήνυμά τους». «Οι εθελοντικές οργανώσεις κουβαλούν πάρα πολλή δουλειά και ψυχή και είναι καλό να σταματήσουμε για ένα λεπτό, να αναζητήσουμε κάτι που μας ενδιαφέρει και να βρούμε ακριβώς πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Αλλάζει τη ζωή όλων, και αυτού που αναλαμβάνει δράση και του συνόλου» κατέληξε η κ. Γκαγκάκη.

«Είμαστε εδώ και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ με πολύ μεγάλη χαρά. Η παρουσία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιλαμβάνει εκτός από το περίπτερό μας, έκθεση φωτογραφίας και δύο προβολές αλλά και μια ενημέρωση όλων όσοι θέλουν να έρθουν στην οργάνωση, να εργαστούν, να πάνε αποστολές μαζί μας στο εξωτερικό» είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εθελοντές της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι «τα κάλεσμα δεν αφορά μόνο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά, οι ειδικότητες που χρειάζονται είναι πάρα πολλές και όποιος έχει διάθεση να συνεισφέρει να επικοινωνήσει μαζί μας για να βρούμε τρόπο να τον εντάξουμε στις δυνάμεις μας». Το φιλοζωικό σωματείο straygr.gr ήταν επίσης μεταξύ των 200 οργανώσεων που συναντήθηκε με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, τονίζοντας ακόμα μια φορά τη σημασία της υιοθεσίας αντί της αγοράς ζώων αλλά και της ανάγκης των στειρώσεων για να αποφεύγεται η ανανέωση του πληθυσμού των αδέσποτων. Επίσης παρόν το ΚΕΘΕΑ με ενημερωτικό υλικό για τις εξαρτήσεις, η οργάνωση «Επιστρέφω» για τις ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, η οργάνωση Strong Me για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δολοφονίες γυναικών, η σχολή σκύλων οδηγών για τυφλούς Lara, πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως οι δύτες που οργώνουν τους βυθούς και αλιεύουν σκουπίδια, το GIVMED για την προσφορά φαρμάκων που αλλιώς θα λήξουν ξεχασμένα σε ένα ντουλάπι του νοικοκυριού και πολλές, πολλές άλλες.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία στο χώρο του Σεράφειου την Κυριακή το βράδυ, έχοντας φιλοξενήσει 140 ενημερωτικά περίπτερα και μπαζάρ εθελοντικών οργανώσεων, 43 παιδικές και νεανικές δράσεις και ψυχοπαιδαγωγικά παιχνίδια, 40 προβολές και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, 20 αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, 25 καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις, 30 εργαστήρια και 18 θεματικές συζητήσεις, και θα ανανεώσει το ραντεβού με τους πολίτες για την επόμενη χρονιά.