«Αναξιόπιστη μάρτυρα και μη επαρκή γιατρό» χαρακτήρισε την Αγγελική Καρατζά, καθηγήτρια παιδοκαρδιολογίας του νοσοκομείου Πατρών, ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας. «Θα δείτε σε λίγο τι θα πάθετε με τα ψέματα που λέτε! Ψευδομάρτυρες», ήταν μία από τις αποστροφές του γνωστού ποινικολόγου κατά τη διάρκεια της εξέτασης της κ. Καρατζά, η οποία εκτυλίχθηκε σε υψηλούς τόνους και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Υποβάλλω μήνυση για ψευδή κατάθεση και μακάρι να μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου γιατί η γυναίκα αυτή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει φωτογραφίζοντας την εντολέα μου ως ένοχη. Ζητάμε τη μεταβίβαση των πρακτικών στον εισαγγελέα», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας στο δικαστήριο, συνεχίζοντας έτσι τις μηνύσεις σε βάρος ιατρών που με τον έναν ή άλλον τρόπο εμπλέκονται στους θανάτους των παιδιών της οικογένειας Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη.

Με αφορμή μάλιστα την απόφαση της προέδρου να μην επιτρέψει την υποβολή ερώτησης σχετικά με τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η μικρή Ίριδα, ο κ. Κούγιας επισήμανε: «Το σύστημα αξιών της μάρτυρος της επιβάλλει να λέει ψέματα μέσα στο δικαστήριο. Η μάρτυρας είναι ίσως και η αιτία που δεν απεφεύχθη ο θάνατος της Ίριδας στο σπίτι, καθώς η παιδίατρος έδωσε εντολή να γίνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και η κυρία μάρτυρας δεν το έκανε».



Ο κ. Κούγιας άρχισε την εξέταση της μάρτυρος υποβάλλοντας ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση υγείας της μικρής Τζωρτζίνας.

Αλέξης Κούγιας: Μπορείτε να πείτε ευθέως αν αυτό το παιδί είχε καρδιολογικό πρόβλημα;

Μάρτυρας: Δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα.

Αλέξης Κούγιας: Πώς μπορεί να διαπιστωθεί χωρίς νεκροψία;

Μάρτυρας: Από την κλινική εξέταση, καρδιογράφημα, υπερηχογράφημα…

Αλέξης Κούγιας: Ποιο είναι το φυσιολογικό βάρος μιας καρδιάς στην ηλικία της Τζωρτζίνας;

Μάρτυρας: Γνωρίζω ότι το μέγεθος μιας καρδιάς δεν μας απασχολεί.

Αλέξης Κούγιας: Επειδή ήρθατε εδώ να καταθέσετε για έναν αφνίδιο θάνατο και οι συνάδελφοί σας λένε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα, κατέληξαν οι δικαστές ότι το σκότωσε η κατηγορουμένη. Θέλουμε το δικαστήριο να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη. Συμφωνούμε ότι απ' όλες τις εξετάσεις δεν έγινε μόνο η μαγνητική γιατί δεν υπήρχε το μηχάνημα και δεν υπήρχε και λόγος.

Μάρτυρας: Ναι. Όλα ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.

Αλέξης Κούγιας: Θέλω να μου πείτε. Το βάρος της καρδιάς έχει σχέση με το αν θα πρέπει να ανησυχούμε δηλαδή για παιδί που δεν έχει φυσιολογικό βάρος καρδιάς;

Μάρτυρας: Δεν ασχολούμαστε με το βάρος της καρδιάς, είναι κάτι που δεν είθισται να το κάνουμε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διαστάσεις και η λειτουργικότητα.

Αλέξης Κούγιας: Οι θέσεις μας είναι ότι το παιδί παραλίγο να χάσει τη ζωή του από προβλήματα στην καρδιά που δεν εξέτασαν οι γιατροί. Σύμφωνα με αυτό που μας υπέδειξαν οι δικοί μας μάρτυρες ειδικών γνώσεων, ο ιατροδικαστής, καθηγητής στη Θεσσαλονίκη, κ. Ψαρούλης μου είπε ότι όλοι αυτοί λένε ψέματα, του ζήτησαν να καταθέσει και το αρνήθηκε. Μου είπε "μα είναι δυνατόν να γίνει αυτή η δίκη και να μην έχει αξιολογήσει την έκθεση του κ. Μπουζιάνη που λέει ότι η καρδιά του παιδιού ζυγίζει μόλις 47 γραμμάρια". Μου είπε ότι το παιδί αυτό ήταν δυνάμει υποψήφιο να πεθάνει. Ήταν το 1/3 της φυσιολογικής καρδιάς και δεν υπήρχε μαγνητικός τομογράφος... Έχει δίκιο ο κ. Ψαρούλης.

Μάρτυρας: Το παιδί είχε φυσιολογική καρδιακή λειτουργία και διαστάσεις καρδιάς και στο Ωνάσειο οι γιατροί είπαν ότι ήταν φυσιολογικό.

(…)

Κούγιας: Η θέση σας είναι ότι το κοριτσάκι που είχε το 1/3 του βάρους της καρδιάς δεν είχε θέμα καρδιάς;

Μάρτυρας: Όταν έγινε η παθολογοανατομική εξέταση είχαν προηγηθεί άπειρα συμβάντα. Ανακοπή, ανάνηψη, τοποθέτηση βηματοδότη. Όλα αυτά επηρεάζουν το βάρος και τη μάζα της καρδιάς! Δεν είναι βάρος εν ζωή ατόμου.

Κούγιας: Τα στοιχεία τροπονίνης και τα λευκά αιμοσφαίρια οδηγούν σε μυοκαρδίτιδα;

Μάρτυρας: Όχι, τα στοιχεία που έχετε είναι από τη μέτρηση μετά την ανακοπή.

Κούγιας: Τροπονίνη μαζί με λευκά αιμοσφαίρια ανεβασμένα πρέπει να μας υποψιάσουν για μυοκαρδίτιδα;

Μάρτυρας: Τα στοιχεία που έχετε και ρωτάτε είναι μετά την ανακοπή!

Κούγιας: Οι ενδείξεις μπορούν να μας υποψιάσουν;

Μάρτυρας: Πιθανής μυοκαρδίτιδας ναι. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλές άλλες αιτίες. Ουρολοίμωξη, ας πούμε…

Εισαγγελέας: Έχει μετρηθεί η τροπονίνη πριν από την ανακοπή, όταν μπήκε στο νοσοκομείο, και ήταν μηδέν.

Μάρτυρας: Υπεραρκετό! Με τροπονίνη μηδέν πριν από τόσες λίγες ημέρες και με φυσιολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα δεν έχουμε μυοκαρδίτιδα.

Κούγιας: Εδώ βρέθηκε CPKMB 18…

Μάρτυρας: Δεν το αξιολογούμε αυτό! Έχει καταργηθεί αυτός ο δείκτης. Εφαρμόζεται πλέον μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Κούγιας: Τρίτος κόσμος είμαστε! Αυτοί οι φτωχοί γονείς έτσι αντιμετωπίστηκαν! Μην ξαναπείτε για τρίτο κόσμο! Οι συγκεκριμένοι γιατροί, τους οποίους λέτε τριτοκοσμικούς, το θεώρησαν σημαντικό και ήρθε η απάντηση ότι αντί για 18, είναι 30. Αυτή η ένδειξη έχει σχέση με την καρδιά;

Μάρτυρας: Όχι.

Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά και του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια. «Μιλήσατε στη συνεργάτιδά μου; Δεν έχετε δουλειά να μιλάτε στις συνεργάτιδές μου! Θα μιλάτε στον πληθυντικό», είπε στην κ. Καρατζά ο κ. Κούγιας, με την παιδοκαρδιολόγο να απαντά: «Δεν είχα τέτοια πρόθεση. Της απευθύνθηκα και λέγοντας ''κυρία βοηθέ'' δεν της μίλησα στον ενικό!».