Αλεξανδρούπολη: Βγήκε η απόφαση για τον θάνατο της Δέσποινας και του αγέννητου μωρού της - Οι ευθύνες και το χρονικό της τραγωδίας
Η ειδική γιατρός και υπεύθυνη βάρδιας κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή
Η απόφαση δικαστηρίου για τον θάνατο της 37χρονης Δέσποινας και του επτά μηνών εμβρύου που κυοφορούσε έκρινε ένοχη την ειδική γιατρό, όπως επίσης και την ειδικευόμενη γιατρό της άτυχης γυναίκας.
Πιο αναλυτικά, η Δέσποινα έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο που είχε επισκεφτεί επειδή είχε πόνους στην κοιλιακή χώρα.
Η τραγωδία με θύμα την 37χρονη έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου 2021. Στο εδώλιο για τον θάνατο της μητέρας και του αγέννητου βρέφους βρέθηκαν δύο γιατροί, μια μαία και μια νοσηλεύτρια, ως εμπλεκόμενες στην υπόθεση.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Το δικαστήριο αποφάσισε:
- για την ειδική γιατρό και υπεύθυνη βάρδιας: ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή.
- για την ειδικευόμενη γιατρό: ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.
- για τη μαία: ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή. Κρίθηκε αθώα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ένοχη για νόθευση εγγράφου.
- η βοηθός νοσηλεύτριας κρίθηκε αθώα.
«Δεν είναι θέμα δικαίωσης. Οποιαδήποτε και αν ήταν η απόφαση δεν θα μας δημιουργούσε αίσθημα δικαίωσης. Η απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτα. Όμως είναι σημαντικό το ότι οι δύο γιατροί κρίθηκαν ένοχες για τον θάνατο της γυναίκας και του αγέννητου παιδιού μου», δήλωσε ο σύζυγος στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».
Το χρονικό της τραγωδίας στην Αλεξανδρούπολη
Σε όλες τις εμπλεκόμενες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της άτυχης Δέσποινας.
Η 37χρονη έπλεε σε πελάγη ευτυχίας, αφού περίμενε το πρώτο της παιδί με τον σύζυγό της, Κώστα. Όμως ξαφνικά όλα άλλαξαν, όταν τον Απρίλιο του 2021 ήρθε η τραγωδία. Η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στην κοιλιά. Εκεί της έκαναν εξετάσεις για ουρολοίμωξη, οι οποίες ήταν αρνητικές. Δεν μπήκε ποτέ στο χειρουργείο, με αποτέλεσμα να «φύγει» από τη ζωή μόνη, σε ένα απομονωμένο δωμάτιο του νοσοκομείου, προτού προλάβει να αγκαλιάσει το παιδί της.
Έκτοτε, ο σύζυγός της έδωσε έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη της. Είχε καταγγείλει λάθη και παραλείψεις των γιατρών που συνετέλεσαν στον θάνατο της γυναίκας και του αγέννητου παιδιού τους.