Heckler & Koch G3: Το όπλο του Έλληνα στρατιώτη
H Ελλάδα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης
Με εξαίρεση ίσως το Καλάσνικωφ, είναι το μακροβιότερο και διαδομένο τουφέκι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα απόκτησης του FN FAL οι Γερμανοί αποφάσισαν να συνάψουν συμφωνία με το γερμανικό κράτος το οποίο επέτρεψε την εγχώρια παραγωγή σε ένα εργοστάσιο που είχαν ίδρυσαν οι πρώην εργαζόμενοι στη Mauser, Edmund Heckler, Theodor Koch, και Alex Seidel. Το όπλο ονομάστηκε G3 (για την ιστορία, το FN Fal ήταν το G1 και το ελβετικό SIG510 το G2) και υιοθετήθηκε επίσημα το 1959.
Η νεοσύστατη Heckler & Koch εξάσκησε μια πολύ επιθετική πολιτική εξαγωγών. Σε αυτό βοήθησε η φιλοσοφία σχεδίασης του G3, το οποίο όπως αναφέραμε μπορούσε να κατασκευαστεί με σχετικά απλοϊκό μηχανολογικό εξοπλισμό και χαμηλό υπόβαθρο τεχνολογίας. Έτσι ενώ άλλα αντίστοιχα όπλα απαιτούσε ώρες μηχανουργικής επεξεργασίας σε τόρνους ακριβείας, το γερμανικό τουφέκι συγκολούνταν και έπαιρνε μορφή από στρατζαριστό χαλυβδόφυλλο. Οι κάνες γίνονταν με τη μέθοδο της ψυχρής σφυρηλάτησης, μέχρι να δημιουργηθεί στο εσωτερικό το αποτύπωμα των πολυγωνικών ραβδώσεων.
Οι δύο αυτές επαναστατικές τεχνικές, επέτρεπαν την ταχεία και φθηνή παραγωγή του όπλου. Έτσι, 18 χώρες (από το Πακιστάν και την Τουρκία, μέχρι τη Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα, το Ιράν και την Πορτογαλία) έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην παραγωγή φορητών όπλων με βάση την απλή διαδικασία κατασκευής του. Το όπλο αυτό εξόπλισε ή συνεχίζει να υπηρετεί σε 40 τουλάχιστον χώρες, περιλαμβανομένου του Μεξικού, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.
Το κοντάκιο, η χειρολαβή, η σκανδαλοθήκη και ο ξυστός αποτελούν ξεχωριστά απάρτια που αφαιρούνται εύκολα για αντικατάσταση ή συντήρηση. Έτσι το βασικό μοντέλο εύκολα μετατρέπεται για να καλύψει διαφορετικούς ρόλους. Από το αρχικό G3, προήλθαν οι γνωστότερες παραλλαγές που γνωρίζουν καλά όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό. Το G3 -A3(σταθερό πλαστικό κοντάκι) και G3 -Α4 (τηλεσκοπικό κοντάκι), αλλά και μια ολόκληρη οικογένεια οπλοπολυβόλων (ΗΚ11, HK13) και πολυβόλων (HK21, HK23).
Στον 21ο αιώνα
Σαράντα χρόνια μετά την ένταξη σε υπηρεσία οι στρατοί της Σουηδίας και της Νορβηγίας συνεχίζουν να αναβαθμίζουν το G3. Εκμεταλλεύονται τη σπονδυλωτή αρχιτεκτονική του και τοποθετούν νέους χειροφυλακτήρες, λαβές και ανατομικά κοντάκια. Πετυχαίνουν έτσι καλύτερη εργονομία. Πρόκειται για αξιόπιστα, ισχυρά και αποτελεσματικά τουφέκια τα οποία με ελάχιστα χρήματα θα μπορούν να μας υπηρετήσουν για πολλά ακόμη χρόνια. Ήδη από ότι γνωρίζουμε και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα αναβάθμισης των όπλων της σειράς G3 αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός για την αντικατάσταση των απαρτίων μερικών εκατοντάδων τυφεκίων.