Μέρα με τη μέρα νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια και φέρνουν σοκαριστικές αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Η ροή των πληροφοριών είναι εξαιρετικά μεγάλη. Σοκαριστική ήταν η αποκάλυψη του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο οποίος με παρέμβασή του στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star υπογράμμισε πως κατέχει πληροφορίες πως επίορκοι αστυνομικοί, που ενδεχομένως συνεργάζονταν με τα στελέχη της Greek Mafia, είχαν ενημερώσει το σκληρό πυρήνα πως ο Καραϊβάζ συνεργαζόταν με την αστυνομία. Όπως ανέφερε, αν η διοχέτευση αυτής της πληροφορίας δεν πραγματοποιούνταν, οι μαφιόζοι δεν θα είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τον αείμνηστο δημοσιογράφο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως συγκεκριμένο τμήμα της ΕΛΑΣ έχει δεχτεί αρκετές οχλήσεις από ανώνυμο πληροφοριοδότη, ο οποίος κατονόμαζε συνολικά τέσσερα άτομα ως ομάδα «κρούσης» κι εκτέλεσης συμβολαίων θανάτου. Αυτά τα τέσσερα ονόματα ανήκουν στους δύο προσφάτως συλληφθέντες Γ.Λ. και Σ.Λ., όπως και σε δύο ακόμη άτομα, τα οποία βρίσκονται εντός του διαβιβαστικού του Ανθρωποκτονιών προς την Εισαγγελία για την υπόθεση Καραϊβάζ. Στο διαβιβαστικό υπάρχει και ακόμη ένα όνομα, του επονομαζόμενου «Θαμνάκια», ενός βαρυποινίτη ο οποίος κρατείται στις φυλακές για άλλη υπόθεση. Η επικοινωνία αυτή με την ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και οι Αρχές εικάζουν πως πρόκειται για πρόσωπο με βαθιές διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο. Ενδεχομένως να πρόκειται για πρόσωπο που να βρίσκεται ακόμη και στον πυρήνα των αρχηγών των κυκλωμάτων.

Το ίδιο πρόσωπο φέρεται αφενός να είχε δώσει επτά με οκτώ τηλεφωνικούς αριθμούς προκειμένου να τους παρακολουθήσουν αφετέρου είχε προειδοποιήσει ότι η ομάδα εκτελεστών θα πραγματοποιούσε και άλλες δολοφονίες. Αυτή η πληροφορία ταυτίζεται με τα όσα κατέγραψε χθες η «ON time» σχετικά με τη δολοφονία του Χάρη «Dirty Harry» Κοντογιώργη που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι. Άλλωστε, όπως είχε αναφερθεί, τόσο ο ίδιος ο Κοντογιώργης, όσο και το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών είχαν λάβει την ίδια πληροφόρηση, χωρίς όμως, τουλάχιστον από την πλευρά της αστυνομίας, να καθίσταται δυνατή η διασταύρωση και η εγκυρότητα της πληροφορίας. Το «βαθύ λαρύγγι» της μαφίας όμως δεν φαίνεται να είχε περιγράψει συμμετοχή των τεσσάρων της λεγόμενης ομάδας «κρούσης» στην περίπτωση Καραϊβάζ.

Οι παράνομες και οι νόμιμες παρακολουθήσεις

Πολύ σημαντικά στοιχεία φέρνουν στην επιφάνεια οι δύο δικηγόροι που εκπροσωπούν την αδελφή και τη μητέρα του Γιώργου Καραϊβάζ. Ο λόγος για τη Ρόη Παυλέα και τον Σπύρο Χαριτάτο, οι οποίοι φέρνουν στην επιφάνεια πληροφορίες που θέλουν την ΕΥΠ να παρακολουθεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τον Γιώργο Καραϊβάζ, χωρίς την απαραίτητη εισαγγελική άδεια. Ακολούθως υπήρξε νόμιμη επισύνδεση με το κινητό του δημοσιογράφου.

Η Ρόη Παυλέα μίλησε για συνολικά 10.000 συνομιλίες που έχουν εξαφανιστεί: «Επειδή έχω έναν πελάτη από την Greek Mafia και υπάρχει το όνομα του Γιώργου στην υπόθεση. Μέσα στη δικογραφία υπάρχουν συνομιλίες με ημερομηνίες που φαίνεται πως παρακολουθούσαν τον Γιώργο. Η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε» είπε αρχικά η Ρόη Παυλέα και συνέχισε: «Όπως γνωρίζουμε, οι παρακολουθήσεις πρέπει να έχουν ένα νομικό πλαίσιο και καταγράφονται για κάποιους μήνες. Στη δικογραφία υπάρχουν κάποιες παράνομες συνομιλίες, αλλά υπάρχουν και 10.000 συνομιλίες που έχουν εξαφανιστεί. Φαίνεται πως λείπουν. Στο φάκελο υπάρχουν οι ημερομηνίες από τις παρακολουθήσεις, αλλά φαίνεται πως μέσα υπάρχουν λιγότερες. Ο Γιώργος ήξερε πως τον παρακολουθούσαν. Το πιο σημαντικό είναι πως ο Γιώργος είχε γράψει γι’ αυτά που γνώριζε στο bloko.gr».


Από την πλευρά του, ο Σπύρος Χαριτάτος έγινε πιο συγκεκριμένος και πιο καυστικός τονίζοντας πως υπήρχαν σκόπιμες ενέργειες προκειμένου να διασυρθεί δημοσιογραφικά ο Καραϊβάζ: «Διαπιστώνουμε διαβάζοντας μια συγκεκριμένη δικογραφία, η οποία αποσκοπούσε στο να διασυρθεί δημοσιογραφικά ο Γιώργος Καραϊβάζ και να απαξιωθεί στις αποκαλύψεις που έκανε εκείνη την περίοδο. Διαπιστώθηκε πως την περίοδο Απριλίου - Μαΐου 2016 ήταν σε διαρκή επισύνδεση, χωρίς να υπάρχει καμία εισαγγελική διάταξη από την ΕΥΠ». Ο δικηγόρος στην πορεία συμπλήρωσε πως την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου υπήρξε σχετική εισαγγελική διάταξη για την παρακολούθηση Καραϊβάζ. Ωστόσο, ακόμη ένα σχόλιο του κ. Χαριτάτου προκάλεσε εντύπωση: «Σε έγγραφο η ΕΥΠ ζητά από την αρμόδια Εισαγγελία να σταματήσει η διαρκής επισύνδεση δεκαεννιά επίορκων αστυνομικών, διότι μπλόκαρε το σύστημα, πλην όμως τριών ατόμων, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Καραϊβάζ. Και οι τρεις τους είναι νεκροί» δήλωσε.

«Εγώ τον πήρα για να με... ξεματιάσει»

Εντός του διαβιβαστικού της ΕΛΑΣ προς την αρμόδια Εισαγγελία υπάρχει -κατά πληροφορίες- ένα πολύ χαρακτηριστικό εδάφιο, το οποίο αναφέρεται στο... ξεμάτιασμα. Όπως ανέφερε η «ON time» στο χθεσινό φύλλο, οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν το κατάστημα από το οποίο τα φερόμενα ως μέλη της ομάδας «κρούσης» κι εκτέλεσης του Καραϊβάζ προμηθεύτηκαν συσκευές μίας χρήσης, όπως επίσης «καθαρές» τηλεφωνικές γραμμές. Πρόκειται για ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελοκήπους. Οι Αρχές εξέτασαν τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ανέφερε πως γνωρίζει τον έναν από τους τέσσερις εμπλεκομένους στο διαβιβαστικό, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις τους ως τυπικές: «Παλαιότερα, ο ίδιος ο υπεύθυνος του καταστήματος του έστελνε μηνύματα (SMS) για να τον ξεματιάζει» μνημονεύεται στο αστυνομικό σημείωμα.

Μάλιστα για το περιβόητο... ξεμάτιασμα, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μίλησε στο Mega: «Εγώ είχα χάσει τη μαμά το 2018 και είχα μια φίλη της μαμάς μου που με ξεμάτιαζε. Μου είχε πει ότι ξέρει να ξεματιάζει και του είχα στείλει όντως, και το είπα στην αστυνομία, τους λέω: “Παιδιά, θα σας πω κάτι, θα γελάσετε, είμαι σίγουρος, αλλά εγώ θα σας το πω”, γιατί θα το δείτε απ’ τα μηνύματα ότι του έχω στείλει να με ξεματιάσει. Και όντως είναι αλήθεια».

Ο όρος «ξεμάτιασμα» είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος στην αργκό και παραπέμπει στην προσευχή που διώχνει από τον παθόντα το «κακό μάτι».

Πώς η Καρολάιν «έμπλεξε» την υπόθεση Καραϊβάζ

Οι καθυστερήσεις στην πρόοδο των ερευνών για την υπόθεση Καραϊβάζ αποτελούν σοβαρό αντικείμενο συζήτησης. Ο καθείς για τους λόγους του παρουσιάζει αυτές τις καθυστερήσεις με ποικίλους τρόπους και από διαφορετικές οπτικές. Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» του Mega, παρουσιάστηκαν σημαντικές αρρυθμίες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών την εποχή της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης και διοχέτευσης των ανθρώπινων πόρων του τμήματος, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σημαντικά με τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, τον Μάιο του 2021! Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι Αρχές έμοιαζαν αποπροσανατολισμένες από το αφήγημα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου (συζύγου και δολοφόνου της αδικοχαμένης 20χρονης μητέρας), που μιλούσε για την εισβολή τριών αλλοδαπών ληστών στο σπίτι τους. Εκείνη την εποχή επιστρατεύτηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες, ενώ οι αξιωματικοί που ασχολούνταν με την υπόθεση του Καραϊβάζ έμειναν να ερευνούν τη δική τους υπόθεση αποδυναμωμένοι!

Ως εκ τούτου, λοιπόν, προέκυψε η αρρυθμία που προκάλεσε σημαντική καθυστέρηση στο να μελετηθούν χιλιάδες ώρες βιντεοληπτικού υλικού, ώστε να συνδεθεί το περίφημο σκούτερ με το λευκό βαν που ξετύλιξε το κουβάρι για την υπόθεση Καραϊβάζ.

Απολογούνται σήμερα τα δύο αδέλφια

Ενώπιον του 30ού τακτικού ανακριτή θα βρεθούν νωρίς σήμερα τόσο ο 40χρονος Γ.Λ., όσο και ο 48χρονος αδελφός του Σ.Λ., οι οποίοι κατηγορούνται πως εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σταθούν σε μια σειρά επιχειρήματα, που -κατά τους ίδιους- θα μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αιματηρό περιστατικό της 9ης Απριλίου του 2021. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται να καταθέσουν πως δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον ή τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της υπόθεσης. Πως δεν τους γνωρίζουν κι επιπροσθέτως δεν έχουν καμία σχέση με τους υπολοίπους που αναφέρονται στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, για τους οποίους βεβαίως δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Παράλληλα αναμένεται να σημειώσουν πως το όχημα βρισκόταν στην περιοχή του Αλίμου τις επίμαχες ημέρες (8 και 9 Απριλίου), καθώς είχε μεταφέρει νεαρούς προκειμένου να κάνουν διανομή φυλλαδίων στις πολυκατοικίες της περιοχής, ώστε να διαφημίσουν την επιχείρηση. Όσον αφορά τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαζαν οι δύο αδελφοί, πρόκειται να αναφέρουν πως τα μηνύματα τα αντάλλαζαν με τα παιδιά που μοίραζαν τα φυλλάδια. Αναμένεται να σημειώσουν πως το βαν της εταιρείας πιάνεται μόνο σε ένα βίντεο, επί της οδού Μεγίστης, ενώ όσον αφορά στην ασυνήθιστη αδράνεια των συμβατικών κινητών τηλεφώνων τους πρόκειται να ισχυριστούν πως λόγω των εργασιών τους, έχουν και άλλα κινητά, τα οποία χρησιμοποιούν.

Η Ferrari, τα πέντε οχήματα και το «ξέπλυμα»

Η παρουσία μιας κόκκινης, κλασικότατης Ferrari, αξίας σχεδόν 200.000 ευρώ, είναι το όχημα στο οποίο φιγουράρει ο 40χρονος Γ.Λ. κατά καιρούς με τις εμφανίσεις του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του περίγυρού του, αποτελεί όχημα που κατά καιρούς νοίκιαζε, ωστόσο, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΛΑΣ υποδηλώνουν το αντίθετο. Πως πρόκειται για όχημα το οποίο ουσιαστικά του ανήκει. Το πώς του ανήκει όμως είναι κάτι που ακόμη αποτελεί μυστήριο. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να ζητηθεί η βοήθεια από αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες που πρόκειται να ξεδιαλύνουν το μυστήριο.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς από μία εταιρεία καθαρισμού ή έστω μια μικρή καφετέρια μπορεί να προκύψει μια πανάκριβη Ferrari. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως έμπειροι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως το πανάκριβο όχημα είναι πολύ πιθανό να ανήκει σε άλλο πρόσωπο, εμπλεκόμενο με κυκλώματα της νύχτας, με τη διαφορά όμως πως αυτό το άτομο έχει πεθάνει! Η Ferrari, δηλαδή, να ανήκε σε νονό της νύχτας που έπεσε θύμα των εκκαθαρίσεων που γίνονταν στον κύκλο της εγχώριας μαφίας! Ο ίδιος ο 40χρονος φέρεται να αρνείται κατηγορηματικά πως κατείχε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ούτε ακόμη πέντε πολυτελή οχήματα, τα οποία διάφοροι κύκλοι ισχυρίζονται πως κατείχε. Γι’ αυτό οι υπηρεσίες που ειδικεύονται στην ανίχνευση «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» πρόκειται να ρίξουν φως στην υπόθεση.

*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 3 Μαΐου 2023.