Με μελανά χρώματα αποτυπώνεται η ερήμωση της ελληνικής επαρχίας σε έναν συγκλονιστικό χάρτη, με τον πληθυσμό να συρρικνώνεται με σταθερό ρυθμό. Στην οπτική απεικόνιση, που δημοσίευσε ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου (EJC) Τσάβι Ρουίθ, αποτυπώνεται με σοκαριστικά ανάγλυφο τρόπο η πληθυσμιακή γήρανση.

«Ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώνεται, αλλά ορισμένες περιοχές συρρικνώνονται ταχύτερα από άλλες. Ο χάρτης δείχνει την πληθυσμιακή αλλαγή στην Ελλάδα ανά επαρχία (2011-2021)», γράφει στην ανάρτησή του στο Twitter ο Ρουίθ. Σύμφωνα με την απεικόνιση, οι περιοχές που είναι με βαθύ κόκκινο εμφανίζουν γρηγορότερους ρυθμούς πληθυσμιακής μείωσης.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Νομός Γρεβενών με μείωση -16,1%, ακολουθεί ο Νομός Δράμας με -14,3% και αμέσως μετά έρχεται ο Νομός Ευρυτανίας με -13%. Σημαντική πληθυσμιακή συρρίκνωση παρουσιάζουν και οι Νομοί Φθιώτιδας με -12,9%, ακολουθούν της Πέλλας και του Κιλκίς με -12,2%, καθώς και της Αρκαδίας με -10,5%. Ανησυχητικά, όμως, είναι τα νούμερα και για τους Νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας με ποσοστά -10,2% και -10%, αντίστοιχα, ενώ σε σαφώς καλύτερα επίπεδα βρίσκονται οι Κυκλάδες, που παρουσιάζουν οριακή μείωση κατά -0,1%, η Σάμος σε ποσοστό -0,4%. Ακολουθούν η Ζάκυνθος και τα Χανιά με -0,6% και -0,7%, αντίστοιχα, και τέλος η Αττική με -0,9%.

Ιnfographics: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Αχτίδα αισιοδοξίας διαφαίνεται μόλις από δύο νομούς. Συγκεκριμένα, από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, τα μόνα που παρουσιάζουν αύξηση, αντί για μείωση στον πληθυσμό τους, είναι οι Νομοί των Δωδεκανήσων με αύξηση +7,4% και του Λασιθίου με +0,7%.

Το δημογραφικό απασχολεί τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες εξαιτίας κυρίως της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης. Σημειώνεται ότι κατά τη δεκαετία 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μας στην Επικράτεια μειώθηκε κατά -3,5%. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει πληθυσμιακή μείωση και άρα γήρανση. Τις επόμενες δεκαετίες η Ιαπωνία προβλέπεται να απειληθεί με ραγδαία μείωση του πληθυσμού της, καθώς οι νέοι εγκαταλείπουν την ιδέα να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια, ενώ σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, κυρίως τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και οι χώρες της Βαλτικής προβλέπεται να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι νέοι επιλέγουν να μεταναστεύσουν.

Ρεπορτάζ: Εύα Παπαδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 5/5