Το 24ωρο της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη
Η καθημερινότητα της αρχαιολόγου της Αμφίπολης
Η Κατερίνα Περιστέρη είναι η αρχαιολόγος για την οποία, όπως όλα δείχνουν, σε λίγο καιρό θα μιλάει όλος ο πλανήτης .
Επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά η κυρία Περιστέρη έχει αναλάβει αποκλειστικά μαζί με την βοηθό της, που εργάζεται στο πλευρό της ως έκτακτο προσωπικό της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το ανασκαφικό έργο στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Το έργο των δύο αρχαιολόγων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» συνδράμουν μόλις επτά εργάτες, εκ των οποίων μόνο οι δυο ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και έχουν ιδιαίτερη εμπειρία από ανασκαφές. Οι υπόλοιποι πέντε εργάζονται ως έκτακτο προσωπικό.
«Δεξί χέρι» και σκιά της κυρίας Περιστέρη είναι ο Αλέκος Κοχλιαρίδης, μόνιμος υπάλληλος της ΚΗ ΕΠΚΑ. Ο κ. Κοχλιαρίδης βοηθά αφενός στην ανασκαφή και αφετέρου έχει έχει αναλάβει να κρατά όλους σε απόσταση από την αρχαιολόγο.
Περιστέρη και Κοχλιαρίδης γνωρίζονται από το 1979 όταν και οι δυο εργάζονταν στην ανασκαφή της Αμφίπολης δίπλα στον Δημήτρη Λαζαρίδη.
Το 24ωρο της επικεφαλής αρχαιολόγου
Λίγο πριν τις επτά το πρωί, κάθε μέρα, η Κατερίνα Περιστέρη βγαίνει από το μικρό διαμέρισμα που νοικιάζει στην περιοχή Παναγίτσα των Σερρών. Αμέσως επιβιβάζεται σε όχημα της υπηρεσίας, ένα χακί Suzuki Vitara το οποίο οδηγεί ο κ. Κοχλιαρίδης. Σημειώνεται ότι η αρχαιολόγος δεν οδηγεί καθώς και ότι πέραν του Αλέκου Κοχλιαρίδη, την μετακίνησή της αναλαμβάνουν και άλλοι συνεργάτες της, με τα δικά τους αυτοκίνητα, προκειμένου να αποφεύγουν τις αδιάκριτες κάμερες.
Η αρχαιολόγος μένει στην ανασκαφή τουλάχιστον μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, όταν και πάλι ο κ. Κοχλιαρίδης αναλαμβάνει να μεταφέρει την κυρία Περιστέρη και πάλι πίσω στις Σέρρες. Την ίδια ώρα, περίπου, αναχωρούν όλοι οι εργαζόμενοι από την ανασκαφή και πιάνουν δουλειά οι φύλακες.
Από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη στην Αμφίπολη βρίσκονται και τα μέλη της υποστηρικτικής διεπιστημονικής ομάδας που συγκροτήθηκε μετά και τον εντοπισμό και την αποκάλυψη του επιβλητικού μακεδονικού τάφου. Βασικό ρόλο σε αυτήν την ομάδα έχει ο επί τρία χρόνια συνεργάτης της κυρίας Περιστέρη, αρχιτέκτονας της Α ΕΠΚΑ Μιχάλης Λεφαντζής. Τα υπόλοιπα μέλη της διεπιστημονικής επιτροπής αποτελούν ένας πολιτικός μηχανικός, ένας γεωτεχνικός, ένας τοπογράφος, ένας γεωλόγος και ένας συντηρητής αρχαιοτήτων. Ολοι μαζί παρέχουν την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μνημείου.