Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιόρτασε χθες 4/5 η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα τα 75 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας στην πρώτη μετα-Covid εποχή, όπου πληθώρα κόσμου έσπευσε να συγχαρεί τη μικρή αυτή χώρα, στενή φίλη της Ελλάδας.

Ο πρέσβης του Ισραήλ, κ. Νόαμ Κατς, και η σύζυγός του, Εϊνάτ, υποδέχθηκαν εκατοντάδες καλεσμένους στο Anassa City Events στο Πάρκο του Γουδίου που ήρθαν να ευχηθούν για την εθνική επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ ,σε μια γιορτή χαράς και για την ελληνο-ισραηλινή φιλία.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η ταλαντούχα Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί συνόδευσε τους τραγουδιστές Σόλυ Ιωχανά και Κώστα Τριανταφυλλίδη, οι οποίοι ερμήνευσαν γνωστές ελληνικές και ισραηλινές μελωδίες στα ελληνικά και τα εβραϊκά.

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι απόλαυσαν μεσογειακά εδέσματα βασισμένα στην ισραηλινή και ελληνική κουζίνα.

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο πρέσβης του Ισραήλ και καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Ισραήλ αυτά τα 75 χρόνια, στο όραμα της χώρας, την καινοτομία που απολαμβάνει η χώρα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της υψηλής τεχνολογίας, τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, καθώς και την πρόσφατη υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ειρήνης με ακόμη περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Όσον αφορά στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, ο πρέσβης δήλωσε ότι είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Αυτές είναι σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας βασισμένες σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση, που προκύπτει και από την εγγύτητα μεταξύ δύο εθνών.

Πρόσθεσε ότι το μέλλον ενέχει μεγάλες ευκαιρίες για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η επιστήμη και η υγεία, το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής μαζί με τον πρέσβη του Ισραήλ, ανέφερε οτι το Ισραήλ και η Ελλάδα εχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση και έχουν κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μίλησε για ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ στο ανώτατο επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Αναφέρθηκε στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία, λέγοντας ότι είναι αμοιβαία επωφελής, παραθέτοντας το παράδειγμα του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων της Καλαμάτας.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η φιλία Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί πρότυπο που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.