Συνεχίζουν τη δράση τους οι συμμορίες των πορτοφολάδων στο κέντρο της Αθήνας, ειδικότερα αυτή την περίοδο που ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο. Παρά τις συνεχιζόμενες περιπολίες που κάνει η Αστυνομία, η δράση των «ελαφροχέρηδων» δεν σταματά.

Εργαζόμενοι γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου μιλώντας στο parapolitika.gr ανέφεραν ότι υπάρχουν ομάδες ληστών που κάθε μέρα δρουν με σχέδιο και οργάνωση. «Λίγο-πολύ τους γνωρίζουμε. Περνούν κάθε μέρα και συνήθως προσπαθούν να κλέψουν μέσα από τις τσάντες των τουριστών. Δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα. Ειδικότερα όταν βλέπουν μεγάλα γκρουπ ανθρώπων, μπαίνουν ανάμεσά τους και τους πλησιάζουν από πίσω και ανοίγουν τα μικρά φερμουάρ των σακιδίων και αρπάζουν ό,τι υπάρχει μέσα», ανέφερε ο Νίκος Τ., εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες αποτελούνται από 3 έως 5 άτομα. Κύριος στόχος τους είναι να αποσπάσουν την προσοχή του θύματός τους και στη συνέχεια να υφαρπάξουν το πορτοφόλι ή κάποιο άλλο πολύτιμο αντικείμενο μέσα από τσέπη ή από τσάντα.

Τελευταίο παράδειγμα της δράσης των συμμοριών είναι το περιστατικό που σημειώθηκε σε κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο (6/5). Στα στιγμιότυπα που εξασφάλισε το parapolitika.gr από βίντεο ασφαλείας, φαίνεται η δράση μιας γυναικείας ομάδας πορτοφολάδων, η οποία κλέβει τα θύματά της με το παλιό κόλπο του χαρτιού.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, ένα μέλος της συμμορίας πλησιάζει το ζευγάρι των τουριστών που κάθεται στο τραπέζι και ξεκινά να του αποσπά την προσοχή. Την ίδια στιγμή, η συνεργός της πλησιάζει από την άλλη μεριά με ένα χαρτί στο χέρι και το τοποθετεί πάνω στο κινητό που βρίσκεται στο τραπέζι. Τότε, με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις τραβά το χαρτί μαζί με το κινητό προς την άκρη του τραπεζιού. Στη συνέχεια εξαφανίζεται μαζί με το κινητό δίχως το θύμα να έχει καταλάβει κάτι.

Μαρτυρίες από την περιοχή αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη συμμορία αποτελείται από τρεις γυναίκες και δρουν στους δρόμους του κέντρου σχεδόν κάθε μέρα. «Από την Πλάκα μέχρι του Ψυρρή πηγαίνουν και φτάνουν μέχρι το Θησείο. Στοχεύουν κυρίως σε τουρίστες που κάθονται σε τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο και προσπαθούν να κλέψουν οτιδήποτε μπορέσουν», ανέφερε καταστηματάρχης από την περιοχή.