Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά µε τον Κορινθιακό Κόλπο έκρουσε µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο δόκτωρ Σεισµολογίας και µέλος του Συµβουλίου ∆ιοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου, Γεράσιµος Παπαδόπουλος.

Συγκεκριµένα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάθε 25 µε 30 χρόνια σηµειώνεται ένας µεγάλος σεισµός στον Κορινθιακό Κόλπο από 6 Ρίχτερ και πάνω, τονίζοντας την ίδια στιγµή ότι τώρα διανύουµε τον 27ο χρόνο από τον µεγάλο σεισµό του Αιγίου το 1995. «Στον δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, και συγκεκριµένα στην περιοχή της Ναυπακτίας, προ ηµερών υπήρξε ένας σεισµός 4,3 Ρίχτερ, ο οποίος δεν µας προβληµατίζει ιδιαίτερα. Το συγκεκριµένο µέγεθος είναι πολύ συνηθισµένο στην Ελλάδα. ∆εν έχουν επακολουθήσει µετασεισµοί και φαίνεται να ήταν ένας µεµονωµένος σεισµός, σχετικά µικρού µεγέθους. Γενικότερα, όµως, ο Κορινθιακός Κόλπος είναι µια περιοχή η οποία έχει πολύ υψηλή σεισµικότητα και γι’ αυτό συγκεντρώνει το παγκόσµιο σεισµολογικό ενδιαφέρον. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουµε πολλούς και ισχυρούς σεισµούς», είπε αρχικά ο καθηγητής. Και συνέχισε: «Οι ισχυροί σεισµοί, δηλαδή µε µέγεθος από 6 Ρίχτερ και πάνω, επαναλαµβάνονται στον Κορινθιακό -είτε στο δυτικό είτε στο ανατολικό τµήµα- κάθε 25 µε 30 χρόνια περίπου. Αυτό δεν είναι µια άποψη, αλλά τα επιστηµονικά δεδοµένα, δηλαδή οι καταγεγραµµένοι σεισµοί που έχουν γίνει από το 1850 και µετά. Είναι γνωστές οι ηµεροµηνίες. Ο τελευταίος τέτοιος σεισµός ήταν το 1995 στο Αίγιο. Ο προηγούµενος ήταν το 1981 στις Αλκυονίδες. Το 1965, στην Ερατεινή. Κατά συνέπεια, έχουµε αρχίσει να υπερβαίνουµε τον µέσο όρο και νοµίζω ότι είναι λογικό και δεν θέλει ειδικές σεισµολογικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι αργά ή γρήγορα θα επαναληφθεί ισχυρός σεισµός στον Κορινθιακό Κόλπο».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: ∆υστυχώς, υπάρχει τεράστια κωλυσιεργία και µεγάλο έλλειµµα αντισεισµικής προστασίας. Υπάρχουν σχολεία στα οποία και η διεύθυνση και οι σύλλογοι των γονέων ζητούν να γίνει προσεισµικός έλεγχος και δεν παίρνουν ούτε καν απάντηση


Μιλώντας για την ιδιαιτερότητα του Κορινθιακού Κόλπου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Ολος ο κόλπος διατρέχεται από ενεργά ρήγµατα σε όλο το µήκος του, που είναι 100 χιλιόµετρα περίπου. Αυτήν τη στιγµή και στο στάδιο της έρευνας που κάνουµε δεν µπορούµε να προσδιορίσουµε συγκεκριµένο σηµείο και να πούµε ότι εδώ ή εκεί αναµένουµε σεισµό. Γενικά, πάντως, το δυτικό τµήµα είναι το πιο δραστήριο. ∆ηλαδή, η περιοχή Αιγίου, Ερατεινής, Γαλαξειδίου και Ακράτας είναι πιο δραστήρια από ό,τι η ανατολική».

«Έχει συµβεί επανειληµµένως στο παρελθόν»

Ο έµπειρος σεισµολόγος αναφέρθηκε και στο ενδεχόµενο να δηµιουργηθεί τσουνάµι µέσα στον Κορινθιακό ύστερα από έναν µεγάλο σεισµό. «Ενα φαινόµενο το οποίο συνοδεύει τους σεισµούς, ειδικότερα όταν αυτοί είναι υποθαλάσσιοι, είναι και το τσουνάµι. Τα τσουνάµι του Κορινθιακού δεν µπορούν να διαδοθούν σε µεγάλες αποστάσεις, καθώς είναι κλειστός κόλπος. Οµως, έχει αποδειχθεί ότι, αν και είναι τοπικά, είναι βίαια. Αρα, µέσα στο γενικότερο σχέδιο αντιµετώπισης των µελλοντικών σεισµών, πρέπει να έχουµε υπόψη µας και το ενδεχόµενο ένας σεισµός να δηµιουργήσει τσουνάµι. Κάτι τέτοιο έχει συµβεί επανειληµµένως στο παρελθόν. Εχουµε στοιχεία ότι κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου τσουνάµι το κύµα µπορεί να φτάσει τα πέντε µε έξι µέτρα και έχει µεγάλη ενέργεια και καταστροφικότητα», δήλωσε. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τη σηµαντικότητα της προετοιµασίας και της πρόληψης, προκειµένου οι πολίτες να είναι έτοιµοι σε περίπτωση που σηµειωθεί ένας ισχυρός σεισµός. «Επαναλαµβάνω ξανά και ξανά ότι χρειάζεται προετοιµασία, πρόληψη και ετοιµότητα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι υπάρχει µεγάλο έλλειµµα ενηµέρωσης. Επίσης, υπάρχει έλλειµµα προληπτικών µέτρων. Αµελούν οι δήµοι και γενικά οι τοπικές Αρχές να εφαρµόσουν τον νόµο, δηλαδή το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος”, το οποίο από χρόνια έχει επεξεργαστεί το κεντρικό κράτος και οφείλουν να το εφαρµόζουν προληπτικά ενόψει µελλοντικών σεισµών όλοι οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε.

Οπως δήλωσε ο έµπειρος σεισµολόγος, έχει στα χέρια του αρκετές καταγγελίες που αναφέρουν ότι στην Αττική υπάρχουν σχολεία στα οποία και η διεύθυνση και οι σύλλογοι των γονέων ζητούν να γίνει προσεισµικός έλεγχος και δεν παίρνουν ούτε καν απάντηση. «Τέτοια παραδείγµατα δυστυχώς υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Πρέπει να το επισηµάνουµε ξανά και ξανά: Εφαρµογή του σχεδίου “Εγκέλαδος” για το προληπτικό σκέλος. Επίσης, εφαρµογή του προσεισµικού ελέγχου, ιδιαίτερα σε σχολεία και νοσοκοµεία. ∆υστυχώς, υπάρχει τεράστια κωλυσιεργία και µεγάλο έλλειµµα αντισεισµικής προστασίας. Οταν θα σηµειωθεί ο επόµενος ισχυρός σεισµός, είτε στον Κορινθιακό Κόλπο είτε σε κάποιο άλλο µέρος της χώρας, και θα έχουµε θύµατα, τότε θα ψάχνουµε όλοι τον ένοχο», κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/5/23