Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να απολογηθούν οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν έπειτα από ένδεκα χρόνια για εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου. Οι δικαστικές Αρχές, αν και είχαν τα στοιχεία βάσει των οποίων εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των δύο ανδρών σχεδόν από την πρώτη στιγμή, χρειάστηκαν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 11 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μελετήσουν τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, από τις οποίες προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής των δύο συλληφθέντων στη δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου. 

Ο Γιώργος Κ. και ο Μιχάλης Κ. επί ένδεκα χρόνια, αναφέρουν οι αστυνομικοί που εκτέλεσαν τα εντάλματα σύλληψης, θεωρούσαν πως είχαν γλιτώσει. Είχαν μάλιστα κληθεί ως μάρτυρες στις δύο διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν, δηλαδή τις δίκες των βασικών κατηγορουμένων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν ερευνηθεί οι συνομιλίες, ειδικά του ενός με τον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, οι οποίες είχαν γίνει ελάχιστο χρόνο πριν από την αρπαγή και τη δολοφονία του 26χρονου Μάριου.

«Η δουλειά πρέπει να γίνει»

Στις συνομιλίες αυτές ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων συζητά με τον φερόμενο ως εγκέφαλο για τη... δουλειά που πρέπει να κάνουν. Μιλούν κωδικοποιημένα και, σύμφωνα με τον ανακριτή που ερεύνησε το πλήθος των συνομιλιών, φαίνεται πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν άμεση σχέση με τη δολοφονία του 26χρονου Μάριου το καλοκαίρι του 2012.

Ο ένας συνελήφθη στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, ο άλλος έξω από τον χώρο εργασίας του στην Καλλιθέα, έπειτα από τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο 2ος τακτικός ανακριτής. Ο μεν πρώτος έχει επιχείρηση πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ο δε δεύτερος εργάζεται σε συνεργείο οχημάτων. Στο ίδιο συνεργείο φέρονται να πήγαιναν τα οχήματά τους για επισκευές τόσο ο εγκέφαλος του κυκλώματος όσο και ο 26χρονος Μάριος.

Και οι δυο τους αρνήθηκαν να πουν το παραμικρό στην Αστυνομία. Ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί και πλέον, αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., την Παρασκευή κατά την απολογία τους θα φανεί εάν κάποιος αποφασίσει να μιλήσει. «Από την ανάλυση των απομαγνητοφωνημένων κλήσεων είναι σαφές ότι ο ένας εκ των δύο φαίνεται να έχει σχέση με τη δολοφονία και την ταφή του Μάριου. Πλην όμως, όλα αυτά είναι εικασίες που μόνο ο ίδιος μπορεί να επιβεβαιώσει. Τα ευρήματα όμως είναι σημαντικά και για αυτό τον λόγο άλλωστε, ύστερα από τόσα χρόνια, εκδόθηκε ένταλμα σε βάρος του», ανέφερε αξιωματικός του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που ασχολείται με την υπόθεση.

«Εμείς θεωρούμε ότι τουλάχιστον ένας εκ των δύο νέων κατηγορουμένων γνωρίζει πολλά για την υπόθεση. Είναι επιτυχία του δικαστικού συστήματος, έστω και έπειτα από τόσα χρόνια, να έχουμε νέους κατηγορούμενους για την υπόθεση του Μάριου. Το μόνο που ζητάει η μητέρα του, η κυρία Βαρβάρα, είναι να βρεθούν τα λείψανα του γιου της για να μπορέσει να του κάνει μια κανονική κηδεία», δήλωσε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο συνήγορος της μητέρας του 26χρονου, Νίκος Ρουσσόπουλος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η αρπαγή και δολοφονία του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου έγινε στις 9 Αυγούστου 2012. Εγκέφαλος -σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη- ήταν στενός φίλος της οικογένειας, που γνώριζε πως ο Μάριος είχε περιουσία και οργάνωσε την αρπαγή και την απαγωγή του προκειμένου να ζητήσει λύτρα από τη μητέρα του, Βαρβάρα Θεοδωράκη. Ο Πέτρος Μιχαλεάκος, που εμφανιζόταν ως υπάλληλος μυστικών υπηρεσιών, ενώ είχε πρόσβαση, όπως έλεγε, σε ξένες αλλά και ελληνικές Αρχές, τον Μάρτιο του 2014, σε ηλικία τότε 73 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ποινή που διατηρήθηκε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο το 2019.


Υπενθυμίζεται ότι για την πολύκροτη υπόθεση είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης τέσσερα άτομα και αυτή τη στιγμή ο μόνος που εκτίει ποινή στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Γιώργου Σόμπολου