Στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου της Άρτας μεταφέρθηκε εσπευσμένα, αργά χθες το απόγευμα, ο καταρρακωμένος πατέρας του βρέφους, ο οποίος πηγαίνοντας στη δουλειά του το ξέχασε μέσα στο αυτοκίνητό του με μοιραία κατάληξη.

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά Μέσα, ο 35χρονος Κώστας Ζ., που από το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και διαπιστώθηκε ο θάνατος της 5,5 μηνών κόρης του, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, έπαθε κρίση πανικού, δύσπνοια και τελικά κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική κλινική. Σε ειδικό χώρο νοσηλεύεται και η νεαρή σύζυγός του Μαρία Κ., 27 ετών, η οποία σε κατάσταση ισχυρού σοκ δέχεται τη βοήθεια των ψυχολόγων.

Μάλιστα, πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ήθελαν τους γονείς να έχουν προσπαθήσει να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Η 27χρονη μητέρα θέλησε να πηδήξει από μπαλκόνι του νοσοκομείου, ενώ ο πατέρας, μόλις μεταφέρθηκε σε θάλαμο του νοσοκομείου, επιχείρησε να αυτοκτονήσει με το καλώδιο της τηλεόρασης. Ωστόσο, τις πληροφορίες αυτές διέψευσε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Χθες το πρωί και υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, ο 35χρονος πατέρας μεταφέρθηκε στο γραφείο του ανακριτή, όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή. Μία ημέρα αργότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνει στο χωριό Περδικοράχη, τόπο καταγωγής της μητέρας του παιδιού, η κηδεία του. Λίγο πριν από την τελετή, το άτυχο βρέφος θα λάβει με μία ευχή το όνομα Λυδία-Ελένη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Ακολουθίας των Αγίων Νηπίων.

Αιτία θανάτου

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που συντάχτηκε από την καθηγήτρια Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Βασιλική Μπούμπα, μετά τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής, αιτία θανάτου του βρέφους ήταν η συσσώρευση υγρών στον πνεύμονα, που προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα. Ο θάνατος του μωρού, που επί ώρες έμεινε αβοήθητο μέσα στο κλειδωμένο αυτοκίνητο, ήταν μαρτυρικός. Το πνευμονικό οίδημα οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας (έλλειψη οξυγόνου), ταχυκαρδία και κυάνωση. Το κοριτσάκι «ξέμεινε» από αέρα όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσε η ιατροδικαστής και επί αρκετά δευτερόλεπτα πάλευε να ανασάνει. Λιποθύμησε και δευτερόλεπτα αργότερα κατέληξε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στο αυτοκίνητο αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες, που εικάζεται ότι άγγιξαν τους 45 βαθμούς.

«Ξεκινήσαμε από το σπίτι στις 07:00. Αντί να στρίψω αριστερά, στον βρεφονηπιακό σταθμό, έστριψα δεξιά και πήγα στη δουλειά μου. Το παιδί στο πίσω κάθισμα πρέπει να κοιμόταν, δεν έκλαιγε και δεν το άκουγα. Το κάθισμα ήταν χαμηλό και δεν το έβλεπα από τον καθρέφτη», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρουν ακόμη πως ήταν η πρώτη φορά που ο 35χρονος πήγαινε το μωρό του στον βρεφονηπιακό σταθμό, αφού ήταν κάτι που έκανε καθημερινά η σύζυγός του.

Δυστυχώς, το αυτοκίνητο διέθετε φιμέ τζάμια, τα οποία εμπόδισαν τους περαστικούς να αντιληφθούν το παραμικρό. Περίοικος που πέρασε από το σημείο στις 09:15 δήλωσε περίλυπος στην ΕΡΤ: «Μας τάραξε το ότι δεν καταλάβαμε τίποτα, είναι πολυσύχναστο το μέρος».

Εις βάρος του πατέρα έχει ασκηθεί δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου σε βαθμό κακουργήματος, με το δικηγόρο του Κώστα Ντάλτα να κάνει λόγο για υπερβολική δίωξη: «Υπάρχει ένας στα δέκα εκατομμύρια Έλληνες που να πιστεύει ότι υπήρχε δόλος; Γιατί δεν υπάρχει δίωξη για κακούργημα από αμέλεια».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/5