Aκριβώς 10 ημέρες απομένουν έως ότου ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει για το πώς μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες, μεταξύ άλλων αν γίνεται να προσέλθουν χωρίς ταυτότητα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να κάνουν οι εκλογείς κατά την προσέλευση στο εκλογικό κέντρο. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν θα προσέλθουν στο κατάστημα ψηφοφορίας, θα παρουσιαστούν στην εφορευτική επιτροπή με σκοπό την αναγνώριση της ταυτότητάς τους και την επαλήθευση της εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.

Πώς μπορώ να ψηφίσω χωρίς ταυτότητα

Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η ταυτοπροσωπία μπορεί να γίνει με τα εξής έγγραφα:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • Διαβατήριο
  • Άδεια οδήγησης
  • Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων
Να σημειωθεί πως τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Μετέπειτα, η εφορευτική επιτροπή παραδίδει φάκελο με ειδικό γνώρισμα, μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής. Ακόμη, παραδίδει πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Οι εκλογείς που ενδέχεται να μη δύνανται να κάνουν τα παραπάνω, μπορούν να απευθυνθούν στην εφορευτική επιτροπή και να ζητήσουν βοήθεια.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

  • α) αν αυτό δεν είναι μέσα στον φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος.
  • β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και με τη σφραγίδα της.