Για το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» μίλησε στα parapolitika.gr ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, λόγω της σοκαριστικής υπόθεσης που εκτυλίχθηκε στην Άρτα. O κ. Σούρας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί διεθνώς και ειδικότερα στην Αμερική, καθώς εκεί οι περιπτώσεις είναι συνεχείς και για τον λόγο αυτόν έχουν παρθεί ειδικά μέτρα.

Έλλειψη μνήμης

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «εάν κάποιος άνθρωπος έχει προβλήματα άγχους ή προβλήματα αϋπνίας ή προσωπικά προβλήματα, τότε κάποια στιγμή δημιουργείται μία έλλειψη μνήμης». Αυτή η έλλειψη μνήμης, λέει ο ψυχίατρος, παρασύρει και τις άλλες δύο βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου που είναι της προσοχής και της συγκέντρωσης.

«Αυτές οι τρεις λειτουργίες εκείνη τη στιγμή δεν είναι σωστές και υπολειτουργούν. Τότε εκείνος ο άνθρωπος παθαίνει blackout για λίγο χρόνο ή και για περισσότερο διάστημα και έτσι ξεχνάει τα πάντα και δεν ασχολείται με τίποτε άλλο παρά με ένα συγκεκριμένο γεγονός. Σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς αν έχει μαζί του το παιδί, μπορεί ακόμη και να το ξεχάσει, όπως έγινε στην Άρτα. Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να το καταλάβει ο κόσμος, γιατί οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε με το συναίσθημα», είπε ο κ. Σούρας.

Και συνέχισε: «Ο 37χρονος ενώ πήγαινε το παιδί στο βρεφοκομείο φαίνεται ότι ήταν ήδη αγχωμένος για να προλάβει τη δουλειά του. Τότε ήταν που δέχτηκε ένα φοβερά αγχωτικό τηλεφώνημα που του έλεγε ότι πρέπει να πάει υποχρεωτικά στη Λευκάδα. Εκείνη τη στιγμή λόγω του άγχους "έσκασε" η μνήμη του και ξέχασε τα πάντα».

Ο έμπειρος ψυχίατρος αμέσως μετά τόνισε και το γεγονός ότι ο 37χρονος υπήρξε τρομερά άτυχος, καθώς «είχε την ατυχία το μωρό να μην κλάψει εκείνη τη στιγμή ώστε να το ακούσει και κανένας να μην τον πάρει τηλέφωνο προκειμένου να του θυμίσει το παιδί».

Πρόβλημα εγκεφαλικό και οργανικό

Στη συνέχεια ο κ. Σούρας ανέφερε: «Το περιστατικό δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πρόβλημα εγκεφαλικό και οργανικό. Δεν έχει να κάνει με καλό ή κακό άνθρωπο, νέο ή γέρο, άνδρα ή γυναίκα. Μπορεί να συμβεί κάτω από συνθήκες σοβαρού άγχους ή αϋπνίας ή ψυχοσωματικής κούρασης ή της χρήσης αλκοόλ». 

Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο 37χρονος μπορεί να εμφανίσει κάποια ψυχική νόσο ύστερα από το σοκαριστικό περιστατικό του θανάτου του παιδιού του. «Ένα καινούργιο στοιχείο που δημιουργείται είναι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν φταίει σε τίποτα. Υπάρχει περίπτωση να του δημιουργηθεί κάποια ψυχική νόσος ή κάποια ψυχική διαφοροποίηση της υγείας του και μερικές φορές υπάρχουν οι απόπειρες αυτοκτονίας. Εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους υποστηρικτικά και ό,τι άλλο χρειαστούν, γιατί δεν έχουν κανέναν δόλο και δυστυχώς δεν έχουν την ευθύνη. Η ευθύνη είναι αυτό το σύνδρομο που μπορεί να δημιουργηθεί στον καθένα από εμάς κάτω από ειδικές συνθήκες», κατέληξε.