Δεύτερη στον κόσμο σε καθαρές ακτές αναδείχθηκε η χώρα μας που, φέτος, έλαβε 617 «Γαλάζιες Σημαίες» σε παραλίες και πλαζ.

Πρώτη «στέφθηκε» για άλλη μια χρονιά η Ισπανία, με την Τουρκία να βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών, με τον Νομό Χαλκιδικής να καταλαμβάνει την πρωτιά με 94 σημαίες. Όλοι οι δήμοι του νομού έχουν δει τις πιο δημοφιλείς παραλίες τους να βραβεύονται, επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».


Αττική να την πιεις στο ποτήρι

Η «Γαλάζια Σημαία» καρφώθηκε στην άμμο 18 γνωστών παραλιών της Περιφέρειας Αττικής. Οι τρεις παραλίες του Δήμου Γλυφάδας, η Α ́ Πλαζ της Βούλας, η Βουλιαγμένη, ο Αστέρας, η Βάρκιζα, το Μαύρο Λιθάρι, οι τρεις πλαζ στο Λαγονήσι, το Δασκαλειό της Κερατέας, το Αυλάκι, η Μπρεξίζα, το «Καράβι» στον Σχινιά, η Διασταύρωση και η Λίμνη στη Λούτσα και η Αγία Μαρίνα της Αίγινας θα υποδεχτούν περήφανες τους λουόμενους των Σαββατοκύριακων το καλοκαίρι, με προδιαγραφές κανονικών διακοπών. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, για τις κοντινές εξορμήσεις τους, μπορούν να επισκεφτούν και τις -επίσης βραβευμένες- παραλίες του Λουτρακίου, των Αγίων Θεοδώρων, τις παραλίες Αλμυρή, Καλάμια, Κόρφος, Λέχαιο, Ποσειδωνία, Βραχάτι, Κοκκώνι, Πευ- κιάς, Δερβένι και Συκιά.


Κάθε χρόνο και καλύτερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, η κατάσταση των παραλιών στη χώρα μας όλο και βελτιώνεται. Τα κριτήρια για να βραβευτεί μια παραλία με «Γαλάζια Σημαία», εκτός από την καθαρότητα και την ποιότητα των νερών, είναι και η ασφάλεια των λουομένων, η εξυπηρέτησή της, η προσβασιμότητα κ.ά.

Η χώρα μας έλαβε 581 σημαίες το 2022, το 2021 βραβεύτηκαν 545 παραλίες, το 2020 οι βραβεύσεις άγγιξαν τις 497, ενώ το 2019 στις «ελίτ» είχαν ενταχθεί 515 ελληνικές παραλίες.

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Στην Ελλάδα, εκτός από τις 617 παραλίες, βραβεύτηκαν επίσης 18 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.


Δειγματοληψίες

Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών: δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ μέσω δειγματοληψιών ελέγχου, που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.

Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη χρονιά ξεκινούν να ετοιμάζονται στις αρχές του Ιουνίου. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν την ακτή τους, να παραλάβουν και να αναρτήσουν τη «Γαλάζια Σημαία» έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών για την ακτή τους. Αξιολογητές επισκέπτονται, πολλές φο- ρές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυ- γούστου, καθώς και μαρίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή