Μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού κατά τη θερινή σεζόν αντιμετωπίζουν αμέτρητες επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά. Ο κύριος Καββαθάς μιλώντας στα parapolitika.gr ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η έλλειψη στον κλάδο είναι τεράστια.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 θέσεις εργασίας παραμένουν κενές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς. Και συνέχισε: «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Λαμβάνω μηνύματα από όλη την Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν κυρίως εργαζομένους για παρασκευαστές και σέρβις, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει προσφορά. Υπάρχει αυτή τη στιγμή επιχειρηματίας στις Κυκλάδες που ψάχνει άτομο για λάντζα και προσφέρει 1.400 ευρώ μισθό και δεν μπορεί να βρει».

Αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού

Ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι ότι αρκετοί άνθρωποι άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό. «Λόγω της πανδημίας και εξαιτίας των παρατεταμένων lockdown αρκετοί εργαζόμενοι στον κλάδο αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Ακόμα, το τελευταίο διάστημα αρκετοί εργαζόμενοι του κλάδου μετανάστευσαν για εργασία προς τις αραβικές χώρες και την Ισπανία» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διερευνηθεί η τουριστική σεζόν και η ΔΥΠΑ να ξεκινήσει να επιδοτεί τις θέσεις εργασίας στον κλάδο.  «Όταν  επιτευχθεί η διεύρυνση της σεζόν η ΔΥΠΑ θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική και αντί να δίνει επίδομα ανεργίας να επιδοτεί την θέση εργασίας στο κλάδο» είπε. 

Αμέσως μετά ο κ. Καββαθάς έθιξε το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Μετά τις εκλογές θα πρέπει να ανοίξουμε μία συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία σχετικά με το πού θα κατευθύνονται επαγγελματικά τα νέα παιδιά. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε μία κατεύθυνση μονάχα προς τα πανεπιστήμια και έτσι πολλοί νέοι δεν βρίσκουν μία θέση εργασίας αντίστοιχη με τις σπουδές τους. Εξαιτίας αυτού του λόγου αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό».

Η τουριστική σεζόν

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς κυλάει μέχρι στιγμής η τουριστική σεζόν ο κ. Καββαθάς ανέφερε τα έξης: «Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, νομίζω ότι ο τουρισμός φέτος πάει πολύ καλύτερα. Εάν δε γίνει κάποιο ακραίο περιστατικό, θεωρώ ότι το 2023 θα είναι μία εξαιρετική χρόνια για τον τουρισμό και ελπίζω πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες».


Σχετικά με τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης αυτή την στιγμή, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτά είναι κυρίως «το αυξημένο κόστος λειτουργίας,  η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από την διάρκεια της πανδημίας και το κόστος ενέργειας».