Ήταν 18 Ιανουαρίου 2023. Η γενική εφηµερία του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» ολοκληρώθηκε µε 122 ράντζα...

Οι δύο από τους τρεις πολίτες που εισήχθησαν στο νοσοκοµείο νοσηλεύτηκαν σε ράντζο… Το «Αττικόν», χάρη στο εξαιρετικό επιστηµονικό δυναµικό του και τις σύγχρονες υποδοµές του, απολαµβάνει της εκτίµησης των πολιτών της ∆υτικής Αττικής και όχι µόνο. Εφηµερεύει για 24 ώρες κάθε 4η ηµέρα και υποδέχεται κατά µέσο όρο 965 επείγοντα περιστατικά, εκ των οποίων 180 εισά γονται για νοσηλεία.

Τα ράντζα κατά κανόνα ήταν πολλά και η κατάσταση αυτή είχε δυστυχώς παγιωθεί, σε βαθµό που να θεωρείται πλέον συνήθης. Οµως αυτή τη φορά υπήρξε άµεση αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο αναλαµβάνει ο ίδιος ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και τον επιχειρησιακό έλεγχο ο γενικός γραµµατέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Αποτελεσματικό

Το σχέδιο παραπέµπει στον τρόπο λειτουργίας που είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσµατικός εν καιρώ πανδηµίας, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Βασίλης Κικίλιας. Πράγµατι, µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα προετοιµάστηκε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο και δροµολογήθηκαν παρεµβάσεις για την άµεση αντιµετώπιση του προβλήµατος των ράντζων, ενώ προετοιµάστηκε επίσης µια λεπτοµερής πρόταση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οριστική αντιµετώπιση του ζητήµατος.

Από τις πρώτες κιόλας ηµέρες εφαρµογής του επιχειρησιακού σχεδίου έγινε αντιληπτό ότι, µακροπρόθεσµα, το νοσοκοµείο «Αττικόν» χρειάζεται ένα µικρό υποστηρικτικό νοσοκοµείο, που θα αναλάβει συγκεκριµένο ρόλο για την αποσυµφόρησή του. Καθώς αυτό δεν υπήρχε, ζητήθηκε η συνδροµή του ιδιωτικού τοµέα και τρία ιδιωτικά θεραπευτήρια διέθεσαν κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών «µέτριας βαρύτητας» µετά την εξέτασή τους στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του «Αττικού». Η συνεισφορά του ιδιωτικού τοµέα είναι σηµαντική, ωστόσο έχει προσωρινό χαρακτήρα και, ασφαλώς, δεν είναι αρκετή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, από την αρχή εφαρµογής του µέτρου, από το σύνολο των 4.353 ασθενών που έχουν εισαχθεί στο «Αττικόν» στη διάρκεια γενικής εφηµερίας, µόλις 357 νοσηλεύτηκαν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.



Σε κομβικό σημείο

Στον υποστηρικτικό αυτόν ρόλο καλείται να συνδράµει το ιστορικό νοσοκοµείο ∆υτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», που από το 2013 σταδιακά απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε, παρόλο που λόγω της κοµβικής του θέσης µπορεί να εξυπηρετεί τις υγειονοµικές ανάγκες πολλών δήµων της Περιφέρειας ∆υτικής Αθήνας. Η επαναλειτουργία του είναι ίσως η λύση στο πρόβληµα εφηµέρευσης της περιοχής, καθώς το «Αγία Βαρβάρα» αναµένεται να αποφορτίσει τα όµορα νοσοκοµεία και να προσθέσει υπηρεσίες υγείας που λείπουν από τον χάρτη υγείας της ∆υτικής Αττικής.

Ο σχεδιασµός του υπουργείου Υγείας δεν προβλέπει απλώς την επαναλειτουργία του νοσοκοµείου, αλλά και την αναβάθµισή του, ώστε να αποτελέσει το πρώτο Κέντρο Ολοκληρωµένης Φροντίδας Υγείας (Integrated Care Hub) στη χώρα, όπου η πρωτοβάθµια περίθαλψη και η νοσοκοµειακή και µετανοσοκοµειακή φροντίδα συναντώνται σε ένα σηµείο (one-stop shop).

Το πλάνο

Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, µάλιστα, δηλώνει χαρακτηριστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Aναζητώντας τις αιτίες του προβλήµατος στο Αττικό Νοσοκοµείο, αναδείχθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις του συστήµατος Υγείας στην ανακουφιστική φροντίδα, στην αποκατάσταση, αλλά και στην αντιµετώπιση κοινωνικών περιστατικών (ασθενών που για κοινωνικούς λόγους δεν µπορούν να φύγουν από το νοσοκοµείο).

Για να µπορέσουν τα δύο µεγάλα νοσοκοµεία της ∆υτικής Αθήνας (Γ.Ν. Νίκαιας και “Αττικόν”) να επιτελέσουν τον τριτοβάθµιο ρόλο τους και να εξαλειφθεί το φαινόµενο των ράντζων, σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του νοσοκοµείου “Αγία Βαρβάρα”, που θα λειτουργήσει ανεξάρτητα, σχεδιασµένο σε σύγχρονα πρότυπα λειτουργίας, που υπάρχουν ήδη στο εξωτερικό. Επίσης, ένας µεγάλος αριθµός ασθενών που προσέρχεται στα ήδη επιβαρυµένα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών χρήζει πρωτοβάθµιας περίθαλψης και µπορεί να εξυπηρετηθεί σε µια υποστηρικτική δοµή, όπως το νοσοκοµείο “Αγία Βαρβάρα”.

«Προσωπικό στοίχημα»

Το έργο αναβάθµισης του νοσοκοµείου έχει χαρακτηρισθεί από τον πρωθυπουργό ως “προσωπικό στοίχηµα” και οι εξελίξεις αναµένονται µε µεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι ίσως η πρώτη απτή παρέµβαση στον υγειονοµικό χάρτη της Αττικής που έχει εξαγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το έργο είναι πολύ φιλόδοξο, καθώς περιλαµβάνει την ανακαίνιση των υφιστάµενων κτιρίων, όπου είναι εφικτή, καθώς και την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου κτιρίου, που θα φιλοξενεί το κέντρο αποκατάστασης, καθώς σήµερα λειτουργεί µόνο ένα δηµόσιο κέντρο αποκατάστασης στην Αττική».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 13 Μαΐου 2023.