Ανακοίνωση-αντίδραση στις χθεσινές δηλώσεις του τέως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου βουλευτή με το κόμμα Γιώργου Κατρούγκαλου στον τηλεοπτικό σταθμό Bluesky, ο οποίος υποστήριξε ότι αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις ρυθμίσεις του γνωστού ως «νόμου Κατρούγκαλου» και δη τη σύνδεση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 20%, εξέδωσε ο επικεφαλής του Συνδυασμού ΔΣΑ «Με Το Δικηγόρο» Δημήτρης Αναστασόπουλος.

«Είναι βεβαίως γνωστό ότι το δικηγορικό σώμα οδηγήθηκε σε μια εξαντλητική πολύμηνη αποχή εξαιτίας του νόμου αυτού το 2016 και στη μεγάλη πλειοψηφία του, τόσο το Δ.Σ. μας όσο και η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, σταθήκαμε κάθετα αντίθετοι στις βασικές προβλέψεις του. Και βεβαίως επιδιώξαμε με κάθε τρόπο την ακύρωσή του, με τελική δικαίωση τις γνωστές αποφάσεις του ΣτΕ Ολ1880-1891/2019, με τις οποίες καταρρίφθηκε ο εν λόγω νόμος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Είναι επίσης γνωστό ότι το Δ.Σ. του ΔΣΑ, στη μεγάλη πλειοψηφία του, σταθήκαμε θετικά απέναντι στο ισχύον πλέον σύστημα ασφαλιστικών εισφορών», συμπληρώνει.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα υψίστης σημασίας για το δικηγορικό σώμα, καθώς και του ότι βρισκόμαστε μόλις τέσσερις ημέρες προ των εκλογών, η παράταξή μας τοποθετήθηκε ήδη σχετικώς στο Διοικητικό Συμβούλιο, ζητώντας ως ΔΣΑ να πάρουμε ξεκάθαρη θέση κατά του ως άνω –αδιανόητου– ενδεχομένου επαναφοράς της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα! Καλώντας παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για το εάν αυτή αποτελεί επίσημη κυβερνητική θέση», συνεχίζει ο κ. Αναστασόπουλος.

«Εν έτει 2023 οι δικηγόροι δεν αντέχουμε ούτε νέα υπερφορολόγηση ούτε τα ίδια διχαστικά ταξικά διλήμματα του παρελθόντος», καταλήγει ο ίδιος.