Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για θέματα κυβερνοασφάλειας ύστερα από το δεύτερο συνεχόμενο κυβερνοχτύπημα που δέχτηκε σήμερα (30/5) η Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας. Ο ειδικός για θέματα κυβερνοασφάλειας, Θεοφάνης Κασίμης, μιλώντας στα parapolitika.gr έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε το μέγεθος της σημερινής επίθεσης δείχνει «έναν σχεδιασμό, μία οργάνωση από κάποιον ή από κάποιους, που θέλησαν προμελετημένα να χτυπήσουν αυτή την ιστοσελίδα».

 Στην αρχή ο κ. Κασίμης εξήγησε ότι η σημερινή επίθεση είναι μία επίθεση ddos και μπορεί να ενορχηστρωθεί σχεδόν από τον καθένα. «Η κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων, είναι επίθεση τύπου ddos. Αυτές οι επιθέσεις κατατάσσονται στις επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας και στοχεύουν κυρίως σε ιστοσελίδες και web εφαρμογές. Όταν μία ιστοσελίδα δέχεται μία τέτοιου είδους επίθεση τότε παύει να εξυπηρετεί χρήστες. Μία επίθεση ddos σημαίνει ότι κάποιοι χάκερς έχουν ενορχηστρώσει μία επίθεση χακάροντας άλλους υπολογιστές κάνοντας έτσι μία "φάρμα" και τους έχουν δρομολογήσει να επισκεφτούν όλοι μαζί μία ιστοσελίδα ταυτόχρονα» ανέφερε. Και συνέχισε: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο server να μην μπορεί να εξυπηρετήσει όλα αυτά τα αιτήματα και να πέφτει. Είναι το ίδιο περιστατικό όταν γίνεται παραδείγματος χάρη ένας σεισμός και στη συνέχεια όλοι οι πολίτες προσπαθούν ταυτόχρονα να πάρουν τηλέφωνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να εκτελεστεί η κλήση, καθώς η κεραία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλα τα αιτήματα μαζί. Επίσης, μία τέτοια επίθεση μπορεί να την οργανώσει ο οποιοσδήποτε χωρίς κανένα ευρώ και με ελάχιστες γνώσεις και με εργαλεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».

 Η ανησυχία

 Αμέσως μετά ο ίδιος σημείωσε ότι: «Ο αριθμός των 165 εκατομμυρίων συνδέσεων που έδωσαν στη δημοσιότητα τα αρμόδια υπουργεία τρομάζει, καθώς μας λέει ότι είναι μια μεγάλη και σοβαρή κυβερνοεπίθεση. Ακόμα αυτό δείχνει έναν σχεδιασμό, μία οργάνωση από κάποιον ή από κάποιους που θέλησαν προμελετημένα να χτυπήσουν αυτή την ιστοσελίδα. Το πρωί που το άκουσα πίστεψα ότι κάποιοι μαθητές δεν διάβασαν και έκαναν κάποια επίθεση προκειμένου να γλιτώσουν τις εξετάσεις. Όταν όμως άκουσα το νούμερο, σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να είναι από μικρά παιδιά. Εδώ υπάρχει κάτι πολύ πιο μεγάλο. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που κρύβονται από πίσω αποφάσισαν τον όγκο των 165 εκατομμυρίων συνδέσεων να τον στρέψουν κατά της Τράπεζας Θεμάτων».

 Τέλος, ο κ. Κσίμης εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι αυτή η επίθεση ίσως να είναι μια πρόβα για κάτι μεγαλύτερο που μπορεί να έχουν σχεδιάσει οι συγκεκριμένοι χάκερς. «Αυτά τα 165 εκατομμύρια συνδέσεις θα μπορούσαν πιθανότατα να τα είχαν στρέψει σε κάποια άλλη πιο σημαντική ιστοσελίδα. Δηλαδή σήμερα μπορεί να ήθελαν να τεστάρουν την ασφάλεια και τον τρόπο που θα ενεργούσε η χώρα απέναντι σε αυτό το όπλο που έχουν στα χέρια τους» κατέληξε.