Στην τελική ευθεία μπαίνουν χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ΕΠΑ.Λ.

Αυτές τις ημέρες κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις και τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στέκονται στο πλευρό των χιλιάδων υποψηφίων που δίνουν την πρώτη μεγάλη μάχη της ζωής τους και με τη βοήθεια του Γιάννη Βαφειαδάκη, προέδρου της ΟΕΦΕ, αποκαλύπτουν τα «μυστικά» της τελευταίας στιγμής και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών. «Τα γραπτά πρέπει να είναι ευανάγνωστα, για να μπορούν να προδιαθέτουν τον διορθωτή να τα διαβάσει εύκολα. Χάνουν τα δυσανάγνωστα γραπτά, με μουτζούρες, και πάντα το καθαρό γραπτό δίνει κάτι παραπάνω στη βαθμολογία», λέει ο κ. Βαφειαδάκης.

Και συμπληρώνει: «Πρέπει οι υποψήφιοι να προσέχουν να μην ξεχάσουν κάποια απάντηση στο πρόχειρο, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι προτιμότερο να ξεκινούν από τα θέματα που γνωρίζουν καλύτερα και στη συνέχεια να προχωρούν στα υπόλοιπα». Παλαιότεροι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων συστήνουν επίσης στους σημερινούς υποψηφίους να παραμένουν πιστοί στο πνεύμα των σχολικών βιβλίων τους, αλλά παράλληλα να μπορούν να τεκμηριώσουν την όποια απάντησή τους με λογικά επιχειρήματα, χωρίς «παπαγαλίες».

Σε ό,τι αφορά τους βαθμολογητές, σε κάθε εξεταστικό κέντρο πριν από την κανονική βαθμολόγηση των γραπτών γίνεται μια δειγματοληπτική βαθμολόγηση, προκειμένου να εντοπιστούν τα συνηθισμένα λάθη και να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, κατά το δυνατόν. Επίσης, οι επιτηρητές απαγορεύεται να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και οφείλουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζομένους, αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας.

Οι οδηγίες

Αυστηρές οδηγίες δίνονται κάθε χρόνο και στους βαθμολογητές, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και αστοχίες. Σε κάθε βαθμολογητή που ορίζεται από τον πρόεδρο του βαθμολογικού κέντρου αντιστοιχεί ένας αριθμός, που υπάρχει στο κεντρικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας. Για όσους βαθμολογητές έχουν ήδη πάρει κωδικό με αυτόν τον τρόπο, ισχύει ο ίδιος και φέτος.

Κάθε γραπτό βαθμολογείται από δύο βαθμολογητές στην εκατοντάβαθμη κλίμακα. Ο τελικός γραπτός βαθμός υπολογίζεται στην κλίμακα 0-20 και είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών διά του δέκα (10). Στην περίπτωση που η διαφορά βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μονάδων στην κλίμακα 0-100, τότε καλύπτονται από την επιτροπή του βαθμολογικού κέντρου οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή).

Ο πρόεδρος και η γραμματεία του βαθμολογικού κέντρου, μετά την παραλαβή των γραπτών, ελέγχουν αν έχουν επικαλυφθεί με αδιαφανές αυτοκόλλητο τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου. Τα γραπτά, πριν παραδοθούν στους βαθμολογητές, αναμειγνύονται τυχαία ενώπιον των μελών της επιτροπής, τοποθετούνται σε φακέλους ανά 30, παραδίδονται στους βαθμολογητές για την πρώτη βαθμολόγηση και στο βιβλίο χρέωσης καταγράφεται ο χρόνος παραλαβής των γραπτών και ο αριθμός τους. Ο πρώτος βαθμολογητής αναγράφει με κόκκινο στυλό τον βαθμό και την αναλυτική βαθμολογία στον ειδικό χώρο και υπογράφει στην ειδική θέση του γραπτού.

Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των βαθμολογητών τόσο στην ορθή άθροιση των επιμέρους βαθμών που αναλογούν στην κάθε ερώτηση όσο και στη σωστή αναγραφή του τελικού βαθμού που δίδουν στις οικείες θέσεις αριθμητικώς και ολογράφως και στο στέλεχος και στο απόκομμα. Μετά το τέλος της πρώτης βαθμολόγησης, η επιτροπή του βαθμολογικού κέντρου ελέγχει κάθε τετράδιο για την αναγραφή της βαθμολογίας και κολλά αυτοκόλλητο στον βαθμό του πρώτου βαθμολογητή. Ο δεύτερος βαθμολογητής διορθώνει με πράσινο στυλό και υπογράφει στην ειδική θέση του γραπτού. Η πειραματική βαθμολόγηση γίνεται το απόγευμα της επόμενης ημέρας από αυτήν που εξετάσθηκε το μάθημα.

Εφόσον από την πειραματική βαθμολόγηση προκύπτουν ανάγκες διευκρινίσεων από την Κεντρική Επιτροπή, οι σχετικές ερωτήσεις θα διατυπώνονται γραπτά. Η κανονική βαθμολόγηση θα αρχίζει μετά τη 12η μεσημβρινή της μεθεπόμενης ημέρας από αυτήν που πραγματοποιήθηκε η εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος, ώστε να δίνεται ο αναγκαίος χρόνος για την παραλαβή από όλα τα βαθμολογικά κέντρα των διευκρινίσεων που ενδεχομένως θα παρασχεθούν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Δεν μπορεί να μετέχει στην επιτροπή βαθμολογικού κέντρου με οποιαδήποτε ιδιότητα ως βαθμολογητής ή αναβαθμολογητής σε βαθμολογικό κέντρο όποιος έχει συγγένεια μέχρι και τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο στο ίδιο κέντρο. Επίσης, δεν μπορεί να είναι πρόεδρος βαθμολογικού κέντρου όποιος έχει συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού με υποψήφιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/5