Ο διπλασιασμός των ευρωπαϊκών πτητικών μέσων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2023 θα ωφελήσει την Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση δύο Καναντέρ, ενός ελικοπτέρου και δύο ελαφρύτερων αεροπλάνων.

Επίσης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα μπορούν να εγκατασταθούν στη χώρα μας 205 πυροσβέστες από διαφορετικές χώρες, συμφωνα με τον προϊστάμενο επικοινωνίας της ΓΔ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΕCHO) Ζαχαρία Γιακουμή.

Πρόληψη, προετοιμασία, προειδοποίηση, αντίδραση και ασφάλεια είναι οι πέντε στόχοι της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, ορισμένοι από τους οποίους έχουν υλοποιηθεί και άλλοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο μηχανισμός του Κέντρου Συντονισμού Εκτάκτων Αναγκών (σύστημα rescue) θα συνδράμει εφέτος με διπλάσιο πυροσβεστικό στόλο 28 πτητικών μέσων, τα οποία θα έχει στη διάθεσή της και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.Στο πλαίσιο της έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει για την Ελλάδα, τους θερινούς μήνες, δύο Καναντέρ, ένα ελικόπτερο και δύο ελαφρύτερα αεροπλάνα.

Επίσης, φέτος εδραιώνεται και το πιλοτικό πρόγραμμα για 450 πυροσβέστες από 11 κράτη μέλη, οι οποίοι θα μπορούν να εγκατασταθούν σε Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να συνδράμουν τις εγχώριες δυνάμεις. Στην Ελλάδα θα διατεθούν 205.

Η στήριξη στα κράτη-μέλη θα γίνεται και με την δορυφορική χαρτογράφηση του προγράμματος Copernicus, οι χάρτες του οποίου μπορούν να αποσταλούν σε λίγες ώρες.

Το 2021 η μεγαλύτερη κινητοποίηση του μηχανισμού για τις φωτιές στην Ελλάδα

Η ενεργοποίηση της πολιτικής προστασίας γινόταν παλιότερα 20 φορές ετησίως, ενώ το 2022 έγινε 232, με τα αιτήματα της Ουκρανίας να βρίσκονται στην κορυφή.

Η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό 25 φορές από το 2005, από τις οποίες οι 18-19 για πυρκαγιές.

Το 2021 έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση του μηχανισμού για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Ελλάδα, με βοήθεια από 11 χώρες με 9 Καναντέρ και ελικόπτερα και κινητοποίηση άνω των 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων.

Σήμερα, η μεγαλύτερη κινητοποίηση γίνεται για την Ουκρανία.

Δύσκολο το 2023

Σύμφωνα με τον EFFIS (European Forest Fire Information System), τον οποίοι επικαλέστηκε ο κ. Γιακουμής, το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη περίοδος με τη θερμοκρασία πάνω από τον μέσο όρο.

Πέρυσι τα δύο τρίτα της Ευρώπης επηρεάστηκαν από την ξηρασία και την εκδήλωση πυρκαγιών και φέτος αναμένεται περισσότερη ξηρασία στη Βορειοανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.