Αντιμέτωπη με αγωγή-μαμούθ, με την οποία αξιώνεται αποζημίωση προς την οικογένεια νεκρού σε τροχαίο 1,15 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, αντιμετωπίζοντας ευθύνες για το οδικό δίκτυο και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν την εποχή που συνέβη το δυστύχημα.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, η αγωγή έχει κατατεθεί από την οικογένεια του 35χρονου Μάρκου Κάββαλου, ο οποίος αγνοούνταν επί ένα εικοσιτετράωρο και εντέλει βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, που είχε κατακρημνιστεί από γεφυράκι ύψους περίπου 5 μέτρων στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου-Μαλάδων.

Ειδικότερα, το δυστύχημα συνέβη μεταξύ 27 και 28 Νοεμβρίου 2018, ενώ η οικογένεια του 35χρονου έχει προσφύγει στα αστικά δικαστήρια με την αξίωση αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι το δυστύχημα συνέβη λόγω της πλημμελούς συντήρησης της οδού και της ελλιπούς σήμανσης στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου.

Οι συνολικά επτά συγγενείς του άτυχου 35χρονου αξιώνουν χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης συνολικού ποσού 1.150.000 ευρώ εντόκως, από την επίδοση της αγωγής.

Σημειώνεται πως η αγωγή είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί τον περασμένο Μάρτιο, όμως δόθηκε αναβολή, καθώς εκκρεμούσε η συμπλήρωση της ποινικής δικογραφίας. Έτσι, η αγωγή για το θάνατο του 35χρονου στο γεφυράκι του Αγίου Σίλα ορίστηκε εκ νέου να συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη 1η Ιουνίου.

Η τραγωδία με τον 35χρονο Μάρκο συνέβη τον Νοέμβριο του 2018. Ο άνδρας, που ήταν αγρότης και ιδιοκτήτης ταβέρνας στον Άγιο Σίλα, αγνοούνταν για περίπου ένα εικσιτετράωρο. Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2018 οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν την απόφαση να συγκροτήσουν ένα πεζοπόρο κλιμάκιο για να ερευνήσουν την περιοχή και να εντοπίσουν το συγχωριανό τους που αγνοούνταν. Περίπου στις επτά το απόγευμα εκείνης της ημέρας, κάτοικοι που «χτένιζαν» την περιοχή ανακάλυψαν το αυτοκίνητο του 35χρονου κατακρημνισμένο από το γεφυράκι του Αγίου Σίλα. Είχε πέσει από ύψος 4-5 μέτρων, ενώ το στενό γεφυράκι αποτελούσε τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο της περιοχής, που ενώνει Μαλάδες, Προφήτη Ηλία, Άγιο Σίλα και γενικά όλο το Τέμενος.

Μόλις βρέθηκε το μαύρο αυτοκίνητο του 35χρονου, κλήθηκαν η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική, για τον απεγκλωβισμό του οχήματος, μέσα στο οποίο τελικά βρισκόταν νεκρός ο οδηγός. Το στενό πέρασμα ήταν γεμάτο καλάμια, ενώ το πλάτος του δεν χωράει δύο μεγάλα αυτοκίνητα. Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαρία Κυπράκη είχε αποκαλύψει τότε ότι από τις 25 Μαΐου του 2018, δηλαδή έξι μήνες πριν από το τροχαίο, είχε αποστείλει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για ατύχημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» την 1η/06/2023