Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας μπήκε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, με αφορμή πόρισμα που έχει συντάξει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η πολύμηνη έρευνα των ελεγκτών, που διετάχθη από τον επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, οδήγησε στη σύνταξη ενός πορίσματος-«καταπέλτη» εις βάρος του αποκαλούμενου «εθνικού μηνυτή» και διευθυντή αρκετών ΜΚΟ της χώρας. Το πόρισμα διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνώνμ Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση ποινικών διώξεων για απιστία και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αφού προέκυψε ότι ο κ. Δημητράς, μέσω ΜΚΟ οργανώσεων στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, κάποια από τα χρηματικά ποσά τα διέθετε κατά το δοκούν, δηλαδή για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε. Στο πόρισμα φέρεται να καταλογίζονται κακουργηματικές πράξεις στον κ. Δημητρά, ενώ εκδόθηκε και διαταγή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του, αλλά και των ΜΚΟ που ελέγχει, μέχρι να γίνουν οι επόμενες κινήσεις από την Εισαγγελία της Αθήνας. Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ προέρχονταν από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς και για τον λόγο αυτό η έρευνα διεξήχθη από την Αρχή για το Ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Δημητράς σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει εκστρατεία σπίλωσης σχετικά με την είδηση του πορίσματος της Αρχής για την Καταπολέμηση «μαύρου» χρήματος. «Σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δηλώνω πως κατ’ αρχήν δεν έχω γνώση μέχρι σήμερα καμιάς τέτοιας ενέργειας. Οι δε φερόμενες χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων που δήθεν διατίθενται για άλλους σκοπούς είναι ανύπαρκτες. Το μοναδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αφορά την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και είναι αναρτημένο από τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μπαράζ μηνύσεων

Ο Παναγιώτης Δημητράς τα τελευταία χρόνια απασχόλησε τη δημοσιότητα με το «μπαράζ» μηνύσεων που έχει υποβάλει εις βάρος δεκάδων προσώπων, που -κατά την κρίση του- είχαν διαπράξει ρατσιστικά εγκλήματα. Μάλιστα, το 2021 ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είχε απαντήσει επίσημα σε ερώτηση στη Βουλή ότι «πράγματι, ο Δημητράς έχει υποβάλει 409 μηνύσεις»!

Ο ίδιος διέψευσε τον υπουργό ισχυριζόμενος ότι είχε υποβάλει 800, αν και περίπου 300 εξ αυτών έχουν κριθεί αβάσιμες και τέθηκαν στο αρχείο.

Ο εξωπραγματικός αριθμός μηνύσεων του έχει χαρίσει τον τίτλο του «εθνικού μηνυτή», ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης έχει μηνύσει και περί τους 34 «μη συνεργάσιμους» εισαγγελικούς λειτουργούς, ανάμεσα στους οποίους και την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών. Στο «στόχαστρό» του έχουν μπει εκδότες, συγγραφείς, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι, όπως ο Μανώλης Βασιλάκης της «Athens Review of Books», που έχει μηνυθεί 8 φορές, ενώ έχει καταθέσει και 3 μηνύσεις για τον Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής». Η λίστα είναι μακριά και περιλαμβάνει τους Τάκη Θεοδωρόπουλο (3 φορές), Διονύση Γουσέτη («Καθημερινή»), Σώτη Τριανταφύλλου (2 φορές), Φώτη Γεωργελέ (4 φορές, «Athens Voice»), Χρήστο Μεμή και Κώστα Γιαννακίδη (Protagon), Γιώργο Μαντέλα, Γιώργο Παπαχρήστο («Τα Νέα»), Άρη Πορτοσάλτε (2 τουλάχιστον φορές, Σκάι), Θανάση Μαυρίδη και Ανδρέα Ζαμπούκα (Liberal).

Ο κ. Δημητράς στο «παλμαρέ» του έχει και την υποβολή μήνυσης και αγωγής στον βουλευτή Χριστόφορο Μπουτσικάκη, επειδή δεν ανακάλεσε εντός 24 ωρών την ερώτηση που είχε κάνει προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και μηνύσεις κατά των Βασιλάκη, Γεωργελέ και Θεοδωρόπουλου γιατί έδωσαν ένορκες καταθέσεις υπέρ του βουλευτή.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο του έχει ασκηθεί επίσης κακουργηματική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα βαριά ποινικά αδικήματα. Έκτοτε καταγγέλλει ότι δέχεται «δικαστική παρενόχληση» (!) για την… ανθρωπιστική δράση του. Τα εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματά του δεν υφίστανται δικαστική παρενόχληση, δέχονται ταχύρρυθμα μαθήματα «ανθρωπισμού», διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις του Δημητρά και διαφωνούν με τις απάνθρωπες και εκβιαστικές μεθόδους του.

Η δίωξη για εγκληματική οργάνωση

Όμως, ο κ. Δημητράς δεν απασχολεί για πρώτη φορά τη Δικαιοσύνη, αφού τον Δεκέμβριο του 2022 ασκήθηκε εις βάρος του βαρύτατη ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Νορβηγός Τόμι ΄Ολσεν «μετείχαν σε οργανωμένες προσπάθειες παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα».

Ο Τόμι Όλσεν είναι ιδρυτής της ΜΚΟ Aegean Boat Report και μαζί με τον κ. Δημητρά διώκονται για «το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούσαν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και διαμονή τους, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Ρεπορτάζ: Έλλη Σολδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/6