Η ώρα της κρίσης έφτασε, το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αναφορικά με την εμπλοκή του Παναγιώτη Δημητρά σε κακουργηματικές πράξεις, όπως διακίνηση μεταναστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 σε Κω και Φαρμακονήσι αντίστοιχα, οδήγησε στην απόφαση του επικεφαλής του φορέα Χαρ. Βουρλιώτη για δέσμευση των λογαριασμών και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου.

Ο 70χρονος δικηγόρος, γνωστός επί δεκαετίες για την ενασχόλησή του με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι, ωστόσο η ομώνυμη διεθνής ομοσπονδία έχει κλείσει από το 2007 εξαιτίας οικονομικών σκανδάλων. Ο ίδιος εξακολουθούσε να λαμβάνει κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων τις οποίες φαίνεται -κατά την έκθεση- ότι διέθετε σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Κατ' επάγγελμα

Η παρέμβαση της Αρχής προέκυψε κατά την έρευνα της Εισαγγελίας της Κω για τα ως άνω δύο περιστατικά στα οποία ο Δημητράς και ο συγκατηγορούμενός του Τόμι Όλσεν, ιδρυτής και διευθυντής της ΜΚΟ Aegean Boat Report, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εναντίον τους, τον Δεκέμβριο του 2022, είχε ασκηθεί δίωξη για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνουν στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου». Επιπλέον ο Δημητράς αντιμετωπίζει και την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Τα αποτελέσματα της έρευνας Βουρλιώτη εστάλησαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντ. Ελευθεριάνο, για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Όπως προέκυψε από τη δικογραφία του Λιμενικού, όταν οι μετανάστες εντοπίστηκαν στην Κω ανέφεραν σχετικά με τη μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι ο οργανωτής, που βρισκόταν στη βάρκα μαζί τους, κατόπιν εντολής του Τούρκου διακινητή στην Τουρκία, επικοινώνησε -πριν από τον απόπλου από τα τουρκικά παράλια- τηλεφωνικά με μία ΜΚΟ. Στη ΜΚΟ αυτή γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, το δρομολόγιο του ταξιδιού τους, καθώς και τα στοιχεία των μεταναστών. Τότε, «η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές έγιναν δέκτες μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ο αποστολέας αυτών φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Δημητράς Παναγιώτης “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι”».

Ένας δε από αυτούς είπε ότι «μετά την προηγούμενη ανεπιτυχή προσπάθεια που είχε γίνει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος -στις 10 Ιουνίου του 2021- όταν επέστρεψαν στην Τουρκία ο διακινητής παρότρυνε την ομάδα των προσφύγων-μεταναστών «να συλλέξουν στοιχεία ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι ‘‘Δημητράς’’ να προβούν σε καταγγελία κατά των ελληνικών Αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Περίπου ένα μήνα αργότερα, διαβιβάστηκε στο Λιμεναρχείο της Λέρου ηλεκτρονική αλληλογραφία του Δημητρά σχετικά με την άφιξη αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι.

Συλλήψεις

Τα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα εντοπίστηκαν μία ημέρα μετά, 25 Αυγούστου 2021, ενώ οι λιμενικοί συνέλαβαν τρεις φερόμενους διακινητές. Κατά τη δικογραφία, πέραν των Δημητρά και Όλσεν συμμετείχαν στο κύκλωμα ένας Τούρκος στρατιωτικός ονόματι Αμπού Ράσουα και ο Παλαιστίνιος οργανωτής Αλγκαπλάν Ραμί. Η διασύνδεσή τους επαληθεύθηκε και από ηλεκτρονικά ίχνη, καθώς συνομιλούσαν και αντάλλασσαν φωτογραφίες σε ομαδική εφαρμογή που είχαν συστήσει μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2021, όταν δηλαδή ελάμβαναν χώρα τα συμβάντα σε Κω και Φαρμακονήσι, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης σχημάτιζε άλλη δικογραφία για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών και κατασκοπεία εις βάρος μελών 4 ΜΚΟ, ύστερα από πολύμηνες έρευνες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης με κωδικό «Αλκμήνη».

Στο επίκεντρο είχε βρεθεί ο διαχειριστής της Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιοποιούνταν φωτογραφίες από κινήσεις μεταναστών, που από τα παράλια της Τουρκίας προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η διάθεση πληροφοριών προς τους διακινούμενους ερμηνεύτηκε ως μορφή διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου. Οι υπόλοιπες τρεις ΜΚΟ συνεργάζονταν με την Aegean Boat Report.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3/6/2023.