Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Χασιώτη, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, τερμάτισαν στην πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής, που διοργάνωσε η Eurostat. Μάλιστα, έγινε η 1η ελληνική ομάδα που παίρνει το πρώτο βραβείο στον εν λόγω διαγωνισμό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ομάδα των Ελλήνων μαθητών αναδείχθηκε πρώτη ανάμεσα σε 1.444 σχολεία, 5.208 ομάδες και 19.388 μαθητών από 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Η ομάδα των Ελλήνων μαθητών αποτελείται από τους μαθητές της Γ’ Τάξης Πολύκαρπο-Άρη Καλαϊτζίδη, Δημήτριο Παρούτη και Μαρία-Αναστασία Τρεύλα, η ομάδα των οποίων συμμετείχε για τρίτη φορά στον ετήσιο διαγωνισμό. Πέρσι, είχαν κατακτήσει το δεύτερο βραβείο και φέτος αναδείχθηκαν πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.

«Εξαιρετική επίδοση»

«Είχε προηγηθεί η εξαιρετική επίδοσή τους στον εθνικό διαγωνισμό στατιστικής 2023 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, η οποία τους έδωσε το "εισιτήριο" για τη συμμετοχή τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Στο πλαίσιό του, ετοίμασαν δίλεπτο βίντεο σχετικά με την… ευημερία. Σε αυτό παρουσιάζεται η ζωή του "Γιάννη", ενός νεαρού που προσπαθεί να επιβιώσει στην Ελλάδα του 2023, με τις παθογένειες και τις πληγές που έχει αφήσει η πολύχρονη οικονομική κρίση. Παράλληλα με την εξιστόρηση, ο θεατής "βομβαρδίζεται" με στατιστικά στοιχεία και πίνακες που επιβεβαιώνουν την εικόνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχία τους είναι οι τρεις μαθητές, που όπως τονίζουν: «Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά. Είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχουμε. Η στατιστική είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη και εξαιρετικά γοητευτική». Μαζί με τη μαθηματικό του Γυμνασίου Χασιώτη, Όλγα Γρηγοριάδου, η οποία επέβλεψε και καθοδήγησε την ομάδα, ετοιμάζουν βαλίτσες για το Λουξεμβούργο, όπου στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης.