Έργα που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ θα προκηρύξει µέσα στους επόµενους δύο µήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) η Μονάδα Συµβάσεων Στρατηγικής Σηµασίας (ΜΣΣΣ) του ΤΑΙΠΕ∆. Η µονάδα αυτή, γνωστότερη ως Project Preparation Facility, κατά τους τελευταίους 12 µήνες έχει προωθήσει διαγωνισµούς έργων ύψους 600 εκατ. ευρώ και σκοπεύει να διπλασιάσει τον όγκο των δηµοπρατούµενων έργων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο θα διαδραµατίσουν οι παρεµβάσεις του πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης και κυρίως τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταµείο Ανάκαµψης και στο πρόγραµµα «Αιγίς». Τα έργα του προγράµµατος αυτού, λόγω της κλιµατικής αλλαγής, επείγουν και προωθούνται µε στόχο τον περιορισµό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στη χώρα µας. Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε πρώην κυβερνητικά στελέχη οι φυσικές καταστροφές έχουν κοστίσει τα τελευταία 5-6 χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισµό για αποκαταστάσεις ζηµιών και αποζηµιώσεις.

Πρόγραμμα «Αιγίς»

Σύµφωνα µε στελέχη του ΤΑΙΠΕ∆, στο πλαίσιο του προγράµµατος «Αιγίς», ήδη έχουν προκηρυχθεί έργα ύψους 87,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, που τώρα βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισµού. Πρόκειται για έργα όπως είναι:
  • Η προµήθεια 23 πτυσσόµενων, µεταφερόµενων γεφυρών για την αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών (τύπου Bailey)
  • Η αναβάθµιση δυο ελικοπτέρων Super Puma
  • Η προµήθεια 13 Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ)
  • Η προµήθεια πυροσβεστικών οχηµάτων και άλλων οχηµάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώµα.

Σε εξέλιξη

Οι διαγωνισµοί αυτοί βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και τώρα διενεργείται η επιλογή αναδόχου. O πιο σηµαντικός απ’ τους διαγωνισµούς που ήδη έχουν προκηρυχθεί είναι αναµφίβολα η προµήθεια πυροσβεστικών οχηµάτων και άλλων οχηµάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώµα, συνολικού ύψους 80,5 εκατ. ευρώ (συµπ. ΦΠΑ). Συνολικά 406 οχήµατα θα προµηθευτεί το Πυροσβεστικό Σώµα µέσα από 18 κατηγορίες οχηµάτων που καλούνται να προσφέρουν οι ενδιαφερόµενοι ανάδοχοι. Πρόκειται για πυροσβεστικά οχήµατα διαφόρων δυνατοτήτων, οχήµατα βυτιοφόρα µεταφοράς καυσίµων, οχήµατα µεταφοράς προσωπικού (VANs, 4X4 οχήµατα κ.ά.).

Η δεύτερη πιο µεγάλη προµήθεια αφορά στην απόκτηση 23 πτυσσόµενων, µεταφερόµενων γεφυρών, συνολικής αξίας 15,5 εκατ. ευρώ (συµπ. ΦΠΑ). Οι γέφυρες αυτές θα αξιοποιούνται σε φυσικές καταστροφές, προκειµένου να διευκολύνουν τη διέλευση των οχηµάτων πολιτικής προστασίας σε σηµεία επικίνδυνα ή σε σηµεία όπου έχουν γκρεµιστεί γέφυρες. Σηµειώνεται ότι γέφυρες τύπου Bailey, που έχουν πάρει το όνοµά τους από τον Αγγλο µοντελίστα Donald Bailey, αξιοποιούνται ήδη από τον Ελληνικό Στρατό.

Κινητά Κέντρα

Τέλος, τα 13 Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα που θα προµηθευτεί η ΓΓΠΠ θα προσφερθούν στο Πυροσβεστικό Σώµα µε στόχο να συνδράµουν επιτόπια στη διαχείριση καταστροφών. Στην πράξη, κάθε ένα τέτοιο κέντρο θα απαρτίζεται από δύο mini VANs µε όµοιες απαιτήσεις διαστάσεων, επιδόσεων και βαρών, τα οποία θα περιλαµβάνουν πτυσσόµενες τέντες για τον περιβάλλοντα χώρο, κεραίες στην οροφή, οθόνες, κλιµατιστικές µονάδες κ.λπ. Το ένα από τα δύο οχήµατα κάθε ΚΕΚ, πέραν των ανωτέρω, θα φέρει όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισµό πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ο οποίος θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων δορυφορικό σύστηµα επικοινωνιών, ιστό φωτισµού µε κάµερα, µετεωρολογικό σταθµό, προσδεδεµένο UAV κ.ά.

Το έτερο όχηµα κάθε ΚΕΚ θα φέρει εξοπλισµό υποστήριξης, όπως πτυσσόµενο τραπέζι µε καρέκλες, ψυγείο, φορητό σύστηµα φωτισµού κ.τ.λ. Η προµήθεια αυτή έχει προϋπολογιστεί σε 8,6 εκατ. ευρώ και κάθε ένα ΚΕΚ θα αξιοποιηθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας.



Έως και 300 εκατ.

Οι νέες προκηρύξεις που έρχονται αφορούν και αυτές σε προµήθειες εξοπλισµού αντιµετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πυρκαγιές, οι πληµµύρες, οι σεισµοί κ.λπ. Είναι, δε, πολύ µεγαλύτερες αυτών που έχουν ήδη προκηρυχθεί και εκτιµάται ότι θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ (370 εκατ. ευρώ µε ΦΠΑ). Πρόκειται για πέντε µεγάλες προµήθειες:
  • Πυροσβεστικών και άλλων οχηµάτων για τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
  • Συστηµάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης
  • 26 αεροσκαφών (α/φ) αµφίβιου τύπου ελκυστήρα για τα νησιωτικά συµπλέγµατα
  • Τριών ελικοπτέρων µεσαίου µεγέθους και τέλος
  • Τριών εναέριων κέντρων επιτήρησης.
Η πιο µεγάλη προµήθεια είναι εκείνη που αφορά στην προµήθεια των 26 αεροσκαφών. Το ύψος της αγοράς µπορεί να πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ (συµπ. ΦΠΑ) και στόχος είναι η προµήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα µπορούν να εµπλακούν εύκολα στην κατάσβεση πυρκαγιάς στα πρώτα στάδια εξέλιξής της.

Τα αεροσκάφη αυτά ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν τα παλαιωµένα µονοκινητήρια PZL, που αξιοποιούνταν και σε ψεκασµούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σχεδιασµός του ΤΑΙΠΕ∆ προέβλεπε την προµήθεια 36 αεροσκαφών τύπου ελκυστήρα για τα νησιωτικά συµπλέγµατα, εκ των οποίων 30 µονοθέσια και 6 διθέσια. Η αύξηση ωστόσο του κόστους παραγωγής οδήγησε σε µείωση του αριθµού των προς προµήθεια αεροσκαφών. Μάλιστα, ο αρχικός προϋπολογισµός ήταν 144 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και ο νέος ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ και για 26 αεροσκάφη, δηλαδή 10 λιγότερα.

Ελικόπτερα

Η δεύτερη µεγαλύτερη προµήθεια αφορά σε τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα µεσαίου µεγέθους. Η προµήθειά τους έχει προϋπολογιστεί σε 88 εκατ. ευρώ (συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ) και τα ελικόπτερα αυτά όλα δείχνουν ότι θα είναι τύπου Erickson, τα οποία ήδη επιχειρούν στη χώρα µας στις περιπτώσεις µεγάλων πυρκαγιών, όπου τα εγχώρια µέσα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Τέλος, η ΓΓΠΠ πρόκειται να προµηθευτεί οχήµατα συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ και συστήµατα πυρανίχνευσης και εναέριας επιτήρησης.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 2 Ιουνίου 2023.