Σάλος έχει ξεσπάσει μεταξύ των πιστών από την κίνηση του εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά να επιτρέψει σε κορίτσια -αφού πρώτα τα ευλογήσει- να βοηθήσουν στη θεία λειτουργία της Πεντηκοστής, αναλαμβάνοντας ρόλους ιεροπαίδων, όπως λέγονται τα «παπαδάκια». Τα κορίτσια μπήκαν στο ιερό για να τελέσουν τον ρόλο τους, προκαλώντας ωστόσο οργή στα social media, όπου σκανδαλισμένοι χρήστες έγραφαν: «Νεωτερισμούς στο σπίτι σας. Μην προσπαθείτε να διχάσετε την Εκκλησία», σχολίασε ένας πιστός, ενώ ένας άλλος ζήτησε να τεθούν «όρια στον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας».

Τι είπε ο εφημέριος του ναού

Ο εφημέριος του ναού, πατέρας Αλέξανδρος, μιλώντας στο ekklisiaonline, έδωσε τη δική του απάντηση: «Σύμφωνα με τους κανόνες, δεν επιτρέπεται να μπει στο ιερό άνδρας ή γυναίκα που δεν έχει ευλογία γι’ αυτό ή δεν υπηρετεί στον ναό. Δεν υπάρχει απαγόρευση αποκλειστικά για τις γυναίκες. Απλώς πήραν την ευλογία από τον πρεσβύτερο, προϊστάμενο του ναού».

«Αστοιχείωτοι που δεν γνωρίζουν θεολογία»

Θέση επί του θέματος πήρε και ο πατήρ Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, δρ Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, ο οποίος σε άρθρο του έκανε λόγο για αστοιχείωτους που δεν γνωρίζουν θεολογία.

«Για την ένσταση ότι απαγορεύεται να εισέρχονται στο ιερό βήμα γυναίκες, είναι απολύτως μετέωρη και κούφια, για τον εξής απλό λόγο. Ιερό βήμα στην ουσία δεν υφίσταται! Όσο λειτουργούσε υγιώς η εκκλησιολογία, δηλαδή κατά τους πρώτους 5-6 αιώνες, η καίρια διαχωριστική γραμμή βρισκόταν στην είσοδο του ναού προκειμένου να υποδηλώνει τη διαφορά μεταξύ βαπτισμένων και αβαπτίστων. Όταν ολόκληρη η κοινωνία έγινε (κατ’ όνομα) χριστιανική, υψώθηκε τέμπλο και εισήχθη ο κληρικαλισμός, δηλαδή η διαχωριστική γραμμή κατάντησε να είναι μεταξύ κληρικών και λαϊκών! […] Αν έμπαινε κάποιος από τους μεγάλους Πατέρες στους ναούς μας τώρα θα έφριττε, δηλαδή θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει ως Λειτουργία αυτό που κάνουμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνεπώς οφείλει να εφαρμόζεται ενιαία τακτική για αμφότερα τα φύλα: ή κανένας λαϊκός δεν μπαίνει στο ιερό ή εισέρχονται ευλαβείς και επιλεγμένοι λαϊκοί αμφοτέρων των φύλων. […]  Δεν θα δεχθούμε να επικρατήσουν οι αστοιχείωτοι! Όχι μόνο διότι αγνοούν τον κόσμο ο οποίος μας περιβάλλει. Αλλά, πρωτίστως, διότι αγνοούν τη Θεολογία!».

Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, στην Πλάκα, υπάρχει η καμπάνα που πρώτη ήχησε χαρμόσυνα μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.