Στο Ανόβερο της Γερμανίας θα μεταφερθεί αύριο, Τρίτη 13 Ιουνίου, ο 21χρονος Γεράσιμος, προκειμένου να νοσηλευθεί σε κέντρο αποκατάστασης, εξειδικευμένο στις εγκεφαλικές κακώσεις. Ο νεαρός βρίσκεται σχεδόν 100 ηµέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκοµείου Λάρισας και δίνει μεγάλη μάχη για τη ζωή του.

Υπενθυµίζεται ότι ο Γεράσιµος είναι ο µοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της µοιραίας αµαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε µε άλλο τρένο στα Τέµπη και γονάτισε το πανελλήνιο από συγκίνηση, θλίψη και απόγνωση.

Από την ισχυρή σύγκρουση ο Γεράσιµος εκτοξεύτηκε έξω από το βαγόνι και, έτσι, απέφυγε την έκρηξη που επακολούθησε. Ωστόσο, η πτώση του ήταν τόσο ισχυρή, που του προκάλεσε, µεταξύ άλλων, πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σηµειώνεται ότι το πρώτο βαγόνιεστιατόριο της µοιραίας επιβατικής αµαξοστοιχίας από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια.

Κόλαση

Στο συγκεκριµένο βαγόνι-εστιατόριο, όπως ανέφερε τότε, από την πρώτη στιγµή, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώµατος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ξέσπασε πυρκαγιά και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερµοκρασίες, οι οποίες έφτασαν ακόµα και τους... 1.300 βαθµούς Κελσίου. Ο Γεράσιµος ταξίδευε µε προορισµό τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει, και βρισκόταν µαζί µε άλλους φοιτητές στο πρώτο βαγόνι. Αµέσως µετά τη σύγκρουση αυτός εκτινάχθηκε στα χωράφια και, σύµφωνα µε όλες τις διαθέσιµες πληροφορίες, εκεί τον εντόπισαν οι διασώστες, χωρίς τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε άµεσα στο Νοσοκοµείο Λάρισας και εισήχθη κατεπειγόντως στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε δύο επεµβάσεις στο κεφάλι.

Στις 21 Μαρτίου οι γιατροί του Νοσοκοµείου Λάρισας, ύστερα από 21 ηµέρες νοσηλείας του Γεράσιµου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιδρύµατος, αλλά και έπειτα από αρκετές χειρουργικές επεµβάσεις, είδαν το πρώτο αισιόδοξο σηµάδι για τον µοναδικό επιζώντα του πρώτου βαγονιού της µοιραίας αµαξοστοιχίας. Ορισµένα οιδήµατα στον εγκέφαλο του Γεράσιµου άρχισαν ήδη να υποχωρούν, ενώ ο ίδιος υπεβλήθη επίσης σε τραχειοστοµία.

Το μήνυμα της μητέρας

Η µητέρα του Γεράσιµου είχε στείλει πριν από λίγους µήνες, τον Μάρτιο, το δικό της µήνυµα, µέσω του τηλεοπτικού σταθµού Mega, για να ευχαριστήσει όλους όσοι προσεύχονταν για τον γιο της. «Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας. Αυτή τη στιγµή θέλω να παραµείνω σιωπηλή και να επικεντρωθώ στο παιδί µου. Υπάρχουν πληροφορίες που έχουν βγει -που δεν έχω δώσει εγώ- στα Μέσα, ίσως είναι λόγια συγγενών, αλλά όχι δικά µου. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους γιατρούς για την προσπάθειά τους και όλο τον κόσµο που προσεύχεται για το παιδί µου», ανέφερε η µητέρα του 20χρονου νοσηλευόµενου τραυµατία.

Παρά το γεγονός ότι οι θεράποντες ιατροί του Γεράσιµου στη ΜΕΘ του Νοσοκοµείου Λάρισας δεν αφήνουν περιθώρια για οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά µε την πορεία και την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του πάσχοντος νεαρού νοσηλευόµενου, παρά το γεγονός ότι οι θεράποντες ιατροί του δεν χρησιµοποιούν σε καµία περίπτωση τη φράση «ευχάριστα νέα» και τερµατίζουν, ορθά, κάθε σχετική συζήτηση για το θέµα, τo «S» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Γεράσιµος έχει ήδη γίνει δεκτός από ένα εξειδικευµένο κέντρο αποκατάστασης, το οποίο βρίσκεται και λειτουργεί στο Ανόβερο της Γερµανίας, και ενώ άλλο κέντρο αποκατάστασης, το οποίο λειτουργεί στην Ελβετία, είχε προηγουµένως αρνηθεί να δεχτεί τον νεαρό βαριά τραυµατία.

Ανοίγει τα μάτια του

Τις τελευταίες ηµέρες ο 20χρονος Γεράσιµος δείχνει ότι γνωρίζει, ακόµα και από το κρεβάτι του πιο µεγάλου πόνου, της πιο µεγάλης δυσκολίας, να δίνει µε απαράµιλλη δύναµη ψυχής και σώµατος την υπέρτατη µάχη για τη ζωή του. Ανοίγει κατά διαστήµατα τα µάτια του, σηκώνει, έστω και λίγο, τα χέρια του, τα κινεί, ελάχιστα, και δείχνει ότι βρίσκεται σε µία αργόσυρτη διαδικασία για την ανάκτηση της επικοινωνίας του µε το περιβάλλον της ΜΕΘ του Νοσοκοµείου Λάρισας και τους θεράποντες ιατρούς του.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2023.