Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρος Κετικίδης γνωστοποίησε μέσω της ΕΡΤ την είδηση ότι νοσηλεύεται με στρεπτόκοκκο και ο 9χρονος ξάδερφος του 8χρονου από τη Νάουσα που κατέληξε στο νοσοκομείο αφού προσβλήθηκε από το μικρόβιο.

Όπως ανέφερε, ο 9χρονος έφτασε στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης μία ημέρα μετά τον 8χρονο, στη λήξη της εφημερίας, το πρωί της Kυριακής, «με ήπια συμπτώματα». Το παιδί νοσηλεύεται «μόνο του σε θάλαμο, λαμβάνει αγωγή, η κατάστασή του δεν είναι πολύ καλή, αλλά είναι ελεγχόμενη σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε ο κ. Κετικίδης.

Ο ίδιος μίλησε και για την τραγική υπόθεση του 8χρονου, λέγοντας ότι το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο της Νάουσας στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου «σε άσχημη κατάσταση. Μπήκε κατευθείαν στο χειρουργείο και για πέντε ώρες πάλευαν οι γιατροί να το κρατήσουν στη ζωή». «Το παιδί διασωληνώθηκε και έπρεπε να μετακινηθεί σε ΜΕΘ στο «Ιπποκράτειο» και δύο ώρες μετά κατέληξε. Το παιδί άρχισε να έχει πολλαπλές αιμμοραγίες, αλλά δυστυχώς η σηψαιμία είχε προχωρήσει πολύ», πρόσθεσε το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο, ένα μικρόβιο που προκαλεί τη λοίμωξη. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εκτιμηθούν τα πρώτα συμπτώματα στο παιδί. Αν δούμε το παιδί να έχει υψηλό πυρετό, να παραπονιέται για πονόλαιμο και να λέει ότι δεν μπορεί να καταπιεί και να μας λέει για πόνους στους μυς του, τότε πρέπει να πάμε κατευθείαν στον γιατρό», συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.

Όπως διευκρίνισε, ο στρεπτόκοκκος «μεταδίδεται με τα σταγονίδια, από τις επιφάνειες π.χ. αν έχει κάποιο τραύμα, αλλά δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια», προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα υγιεινής, «να λέμε, δηλαδή, στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους κ.ά.».