Ανησυχία σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος του οκτάχρονου αγοριού στην Ημαθία, που ανέβασε στα έξι τα παιδιά που από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του στρεπτόκοκκου Α.

Μέχρι χθες αργά το απόγευμα στο νοσοκομείο Νάουσας είχαν προσέλθει για να εξεταστούν περισσότερα από 20 παιδιά σχολικής ηλικίας, όλα από το χωριό Στενήραχος, από το οποίο καταγόταν ο άτυχος μαθητής. Επτά από αυτά εμφανίστηκαν θετικά στον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ενώ μεταξύ αυτών είναι και ο εννιάχρονος εξάδελφος του παιδιού, ο οποίος νοσηλεύεται με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο της Νάουσας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο οκτάχρονος μαθητής απεβίωσε από λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο. Όλες οι εξετάσεις οι οποίες διενεργήθηκαν στο άτυχο αγόρι, καθώς και όλες οι κρίσιμες ώρες, κατά τις οποίες το παιδί βρισκόταν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, είναι καταγεγραμμένες στον ψηφιακό ιατρικό φάκελό του, από τον οποίο θα αντλήσουν στοιχεία τόσο η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), την οποία διέταξε η διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα που ήδη ξεκίνησε.

Επίμονα ερωτήματα

Στέλεχος του ΕΣΥ της Δυτικής Μακεδονίας διαβεβαίωσε την «Α» ότι οι γιατροί του νοσοκομείου Νάουσας (δύο παιδίατροι, ένας διευθυντής παθολόγος κι ένας αιματολόγος), οι οποίοι εξέτασαν από την πρώτη στιγμή το παιδί, διενήργησαν ό,τι προβλέπεται ιατρικώς και διαπίστωσαν ότι η εξέταση αίματος περιείχε συγκεκριμένους δείκτες σε πολύ υψηλές τιμές, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκονταν μπροστά σε μικροβιαιμία, νόσηση δηλαδή από μικρόβιο και όχι από ιό, και το οποίο επέβαλε να χορηγηθεί άμεσα στον οκτάχρονο αντιβίωση ευρέος φάσματος.

Τα ερωτήματα, πάντως, σχετικά με το εικαζόμενο γεγονός ότι ο στρεπτόκοκκος Α, ο οποίος είχε μολύνει τον οκτάχρονο, πέρασε για κρίσιμο χρονικό διάστημα ιατρικώς απαρατήρητος, παραμένουν. Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος Α είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά μέχρι 8 - 10 ετών αλλά και τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.

«Είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά, όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως “δεν μπορώ να καταπιώ” και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μύες του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή», εξηγεί.

Εξασθενημένος οργανισμός

Από τη δική της πλευρά, η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη, εξηγεί στην «Α»: «Όταν ένα παιδί έχει εξασθενημένη άμυνα ή όταν υπάρχει κάποια συλλοίμωξη από κάποιον ιό, έχουμε παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να μετατρέψουν την απλή λοίμωξη σε διεισδυτική. Αν η κλινική εικόνα επιδεινώνεται, παρά τη λήψη της αντιβίωσης, αν το παιδί εξακολουθεί να έχει πυρετό μετά από δύο 24ωρα, αν κάνει συνέχεια εμετούς, έχει κακή διάθεση ή αλλαγή συμπεριφοράς, ο γονέας πρέπει να επικοινωνήσει ξανά με τον γιατρό, ο οποίος θα επανεξετάσει, θα επανεκτιμήσει και μπορεί να συστήσει να πάει το παιδί στο νοσοκομείο».

Η κ. Τζέτζη διευκρινίζει ακόμη ότι δεν λείπουν επίσης οι περιπτώσεις ραγδαίας εξέλιξης, χωρίς ανησυχητικά συμπτώματα, κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε λοίμωξη, ενώ η ίδια παρατηρεί ότι, ακόμα και αν η διάγνωση γίνει στο νοσοκομείο, δεν σημαίνει αυτομάτως νοσηλεία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/6