Ανείπωτη είναι η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο. Φαίνεται ότι γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου, την ώρα που εκείνο βυθιζόταν. Αυτό σημαίνει ότι τα θύματα του ναυαγίου είναι εκατοντάδες. 
Επισήμως ωστόσο και σύμφωνα με τις Αρχές, στους 79 έχουν φτάσει οι νεκροί στην ασύλληπτη τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο.
 Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα πρώτα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης.

Τουλάχιστον 79 σοροί μεταναστών έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή από τη βύθιση αλιευτικού σκάφους νοτιοδυτικά της Πύλου, στο οποίο επέβαινε άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός επιβαινόντων.

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Αιγύπτου και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Βίντεο με τις ενέργειες για τη διάσωση των 104 επιζώντων από το ναυάγιο με τη συνδρομή Super Puma ήρθαν στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα οι διασωθέντες μίλησαν για τις ανατριχιαστικές στιγμές που έζησαν.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από επιζώντες, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες, γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στο σκάφος ήταν κλεισμένα μέσα στα αμπάρια την ώρα που βυθιζόταν!



Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα και την ίδια ώρα τρομάζει και η ενημέρωση που έκανε ο κλαδάρχης υποναύαρχος του Λιμενικού Τρύφωνας Κοντιζάς για το μέγεθος της τραγωδίας.

Οι φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί φαίνεται πως θα επιβεβαιωθούν, ενώ η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως ίσως δεν μάθουμε ποτέ τον αριθμό των θυμάτων.

Από τους 104 διασωθέντες, οι 26 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία, όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.

 Ενεργοποιήθηκε το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, μετά το ναυτικό δυστύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης -το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής-, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

 Στην περιοχή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στην περιοχή μετέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ανέβαλε την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr, οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι, ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Oι μετανάστες -104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί- που επέβαιναν στο αλιευτικό  ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το χρονικό

 Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες, καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο, όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο.

Κατά πληροφορίες, οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες -στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 Μποφόρ-, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.