Την στιγμή που υγειονομικά κλιμάκια παραμένουν σε ετοιμότητα με σκοπό να παράσχουν ιατρική βοήθεια, συνεχίζονται οι διακομιδές μεταναστών από το λιμάνι της Καλαμάτας στο νοσοκομείο της πόλης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας συνολικά 33 μετανάστες, οι οποίοι και νοσηλεύονται με παθολογικής φύσεως προβλήματα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., «στον χώρο του λιμανιού όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, παραμένουν ιατρικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρχει άμεση ιατρική επίβλεψη για τυχόν περιστατικά που χρήζουν βοήθειας, ενώ στον ίδιο χώρο παραμένουν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διακομιδή κάποιου περιστατικού στο νοσοκομείο».

Όσον αφορά στην φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο δήμος έχει κάνει ό, τι χρειάζεται, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, τον Ερυθρό Σταυρό, εθελοντές κ.ά., για την φιλοξενία των διασωθέντων, όπως ρουχισμό, στρώματα, και κουβέρτες, ενώ έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες και τέντες».

Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος, «η τοπική κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, παρέχοντας απαραίτητα εφόδια στους μετανάστες», ενώ, όπως πρόσθεσε, «το βραδινό φαγητό προσφέρθηκε από τοπικό αθλητικό σύλλογο».

Δείτε βίντεο

Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Παράλληλα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του αρχηγού της ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης - το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού- να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δείτε φωτογραφίες

pilos__2_
pilos__3_
pilos__4_
pilos__1_

Το χρονικό

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο.

Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες - στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.