Συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Λίγο πριν από τις 23:00 εχθές το βράδυ πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας σορούς. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία, οι νεκροί είναι 79 και οι διασωθέντες 104, εκ των οποίων οι 30 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό. Στην περιοχή επιχειρούν 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων είναι περί τα 600 με 750 άτομα.

39 σοροί μεταναστών ήδη έχουν μεταφερθεί με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στη συνέχεια, οι σοροί θα μεταφερθούν στην Αθήνα για τη διαδικασία της αναγνώρισης και της νεκροτοψίας-νεκροτομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 70 περίπου διασωθέντες που βρίσκονται από χθες στο λιμάνι της Καλαμάτας θα μεταφερθούν πιθανότατα εντός της ημέρας με λεωφορεία του δήμου σε δομή μεταναστών στην Μαλακάσα.

Εν τω μεταξύ, στο κεντρικό λιμεναρχείο βρίσκονται από χθες και απαντούν σε ερωτήσεις τρία άτομα, εκ των διασωθέντων, οι οποίοι κίνησαν τις υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς. Δεν αποκλείεται να μεταφερθούν στο λιμεναρχείο κι άλλα άτομα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να διασταυρωθεί ποιοι ήταν δουλέμποροι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο, η πληροφορία για περίπου 700 επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος δόθηκε στην ιταλική ακτοφυλακή από ακτιβίστρια που ειδοποίησε ότι το αλιευτικό πλέει προς την Ιταλία. Όπως είπε ο κ. Αλεξίου θα συνεχιστεί η διαδικασία λήψης καταθέσεων για να διασταυρωθύν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Το τραγικό συμβάν φέρνει με τον πιο επιτακτκό τρόπο στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού και τη δράση των δουλεμπόρων, που σε αυτή την περίπτωση οδήγησαν σε υγρό τάφο εκατοντάδες ανθρώπους από το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Αίγυπτο, αποσπώντας τους αστρονομικά ποσά με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. 
Το αλιευτικό σκάφος ήταν περίπου 35 μέτρων, με αρκετά μεγάλο πλάτος, πράγμα το οποίο θα δώσει και απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου. Το πλήρωμα του πλοίου δεν δεχόταν καμία βοήθεια από τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή. 

Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα, όπως αναφέρει το MEGA, ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη. Στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λιμενικού σήμανε συναγερμός χθες Τετάρτη, καθώς το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση μέχρι που άρχισε να κάνει κλυδωνισμούς.

Σύμφωνα με το MEGA, η Frontex είχε εντοπίσει το πλοίο ωστόσο ρώτησε εάν χρειάζεται βοήθεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραπλέοντα σκάφη, γίνεται έρευνα για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ από το πρωί θα σπεύσουν περισσότερα σκάφη του Λιμενικού αλλά θα ξεκινήσουν και εναέρια μέσα. Συγκλονιστικές μάλιστα είναι και οι εικόνες διάσωσης από το ελληνικό Super Puma. Είναι πολύ πιθανό στα αμπάρια του πλοίου να βρίσκονταν γυναικόπαιδα, ενώ επάνω να ήταν οι άντρες. 

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τους λόγους που βυθίστηκε στο πλοίο. Η μία από τις εκδοχές είναι η μετατόπιση φορτίου, δηλαδή να μετακινήθηκαν οι άνθρωποι για κάποιους λόγους με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει κλίση. Καθηγητής ναυπηγικής ανέφερε πως είναι ένα λόγο που έχει μεγάλο πλάτος και όσον αφορά στο κέντρο βάρους του, με ένα μακρύ κύμα, καθώς στην περιοχή δεν έπνεαν μποφόρ, μπορεί να δημιουργήσει συντονισμό στο πλοίο με αποτέλεσμα να γείρει.

Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση. 

Οι διασωθέντες

Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι έχουν στηθεί από εχθές σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες κ.ά. Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή.

Μηνύματα αγωνίας - Ψάχνουν τους δικούς του οι συγγενείς

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στα αμπάρια. «Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό. Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους. «Μου έχουν στείλει φωτογραφίες ρωτώντας αν τους έχουμε δει και πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», επέμεινε.

Οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.

«Οι άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι, εμείς κοιτάζαμε το ιατρικό τους θέμα, προσπαθούσαμε μέσω εφαρμογής στο κινητό να επικοινωνήσουμε γιατί δεν μιλούσαν άλλη γλώσσα παρά μόνο αραβικά, οπότε ρωτούσαμε μέσω εφαρμογής να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αν πονάνε αν έχουν δύσπνοια, πώς νιώθουν, αν έχουν κρυάδες. Κάποιοι είχαν υποθερμία, αλλά γενικώς η κατάστασή τους είναι σταθερή και ελεγχόμενη», ανέφερε και προσέθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως να σταλούν διερμηνείς που γνωρίζουν αραβικά ώστε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους.

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, είναι συνάνθρωποί μας», υπογράμμισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας.

Μετά την έλευση των μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και άλλους φορείς, το Λιμεναρχείο, την αστυνομία, την Πυροσβεστική συνεργάστηκαν άψογα ώστε να μπορέσουν να τους μεταφέρουν σε συνθήκες αξιοπρεπείς και να τους παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, σίτιση, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν υποθερμίες και υπογλυκαιμίες. 

«Από εκεί και πέρα και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι υπηρεσίες πρόνοιας είμαστε στο πόδι, όλη μέρα έτσι ώστε ό,τι μας ζητείτε να το παρέχουμε άμεσα προκειμένου να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και την πλευρά τη δική τους. Η πληροφόρηση που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί μόλις ολοκληρωθούν οι προανακριτικές διαδικασίες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα , σε κάποια δομή προσωρινής φιλοξενίας, πιθανόν στην Αθήνα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φάβας.

Συμπλήρωσε πως οι διασωθέντες ήταν αφυδατωμένοι, αρκετοί υπέστησαν λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ πιθανότατα όσοι κατάφεραν να διασωθούν βρίσκονταν στο κατάστρωμα. 

Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση είναι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες μετανάστες, διαπίστωσε εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είναι σε σύγχυση, είναι σοκαρισμένοι, έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, πέρασαν αρκετές μέρες στο νερό, παλεύοντας να ταξιδέψουν. Δεν θέλαμε σαν Ερυθρός Σταυρός να τους φορτίσουμε παραπάνω. Αυτό που θέλαμε είναι να τους φροντίσουμε σωματικά και ψυχικά έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν γίνεται για να μπορέσουν κι αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα μέσα στην οδύνη που ζουν», είπε.

«Το πλοίο είχε αρκετό κόσμο, οι πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στο Λιμενικό Σώμα και στην αστυνομία, δυστυχώς ήταν πολλοί άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι μέσα στο εσωτερικό του σκάφους υπήρχαν πολλά άτομα, γυναικόπαιδα κυρίως», σημείωσε ο Δημήτρης, εθελοντής σαμαρείτης - διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Παρόλο που είμαι εθελοντής από το 2003 και έχουμε ζήσει αυτή την κατάσταση πολλές φορές, έχουμε ζήσει και όλο το προσφυγικό, κάθε φορά που βλέπουμε τον συνάνθρωπο να υποφέρει, υποφέρουμε μαζί του», πρόσθεσε.