«Η Ευρώπη δεν έχει βρει τρόπο να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υποψήφιος βουλευτής  της Χίου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο πολύνεκρο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Ζήτησε να υπάρχουν νόμιμοι δίοδοι προς την ΕΕ και για ανθρωπιστικούς λόγους. Σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να επιστρέφει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα ώστε να σπάσει το σύστημα κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης.

Έκανε λόγο για μπούλινγκ και αντιδημοκρατική συμπεριφορά στη φραστική επίθεση που δέχτηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα, ενώ είπε πως οι άνθρωποι που διασώθηκαν θα πάνε σε ολοκαίνουρια δομή στη Μαλακάσα.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μηταράκη

Με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα αυτών των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο και βάλανε 750 ψυχές για να ξεκινήσουν το ταξίδι από Λιβύη προς Ιταλία. Χιλιάδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους και πράγματι η Ευρώπη δεν έχει βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, το πρόβλημα νομίζω είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό είναι αμφίσημη δηλαδή από τη μια είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης και προσπαθεί με πρωτοβουλίες να την περιορίσει από την άλλη για να είμαστε ρεαλιστές επιβραβεύει αυτούς που φτάνουνε παράνομα. Αυτοί που τελικά φτάνουν παράνομα στην Ευρώπη θα ζήσουν πολύ καλύτερα από τους φίλους τους και τους συγγενείς τους που παραμένουν στις χώρες προέλευσης. Η Ευρώπη είναι ο όνειρο για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους άρα αυτό δεν θα σταματήσει όσο επιβραβεύονται αυτοί που φτάνουνε, όσο υπάρχουν οργανώσεις οι οποίες δίνουν την ψευδαίσθηση σε αυτούς που ξεκινάνε από τη Λιβύη ότι είναι ασφαλής η διαδρομή με όλα αυτά τα διασωστικά σκάφη που κυκλοφορούν στη Μεσόγειο.

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει αυτή η κατάσταση

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Χρειάζονται ενέργειες σε δύο κατευθύνσεις στη μια κατεύθυνση είναι προφανώς να υπάρχουν νόμιμες δίοδοι προς την ΕΕ και για ανθρωπιστικούς λόγους. Χρειάζονται και νόμιμοι οδοί για εργασία γιατί υπάρχουν ανάγκες στην ΕΕ από την άλλη δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε αυτούς που μπαίνουν παράνομα, πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέφει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα για να σπάσει επιτέλους αυτό το σύστημα των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης. Και εδώ η Ευρώπη έχει τεράστιες εσωτερικές ιδεολογικές διαφορές, είναι αυτοί που πιστεύουν στην πολιτική ανοιχτών συνόρων που τελικά οδηγεί σε όλες τις παράνομες αναχωρήσεις κυρίως από την Λιβύη προς τη Ιταλία. Είναι και οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους κάθε προσπάθεια παράνομης εισόδου στην ΕΕ. Όχι να είμαστε μια Ευρώπη φρούριο, να είμαστε μια Ευρώπη με μετανάστευση με κανόνες. 

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του για το σχέδιο των 20.000€ για κάθε αιτούντα άσυλο που δεν μετεγκαθίσταται

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό ήταν μια θλιβερή εξαίρεση γιατί υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός κρατών της ΕΕ που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης που δημιουργείται. Θα πω το αισιόδοξο ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη συμφωνεί στην ανάγκη δημιουργίας υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεως που ήταν μια πολύ βασική επιδίωξη των κρατών πρώτης υποδοχής. Το ότι κάποιες χώρες δεν θα συμμετάσχουν είναι η θλιβερή εξαίρεση, το ουσιαστικό είναι ότι δημιουργείται αυτός ο μηχανισμός αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να βρούμε τρόπους να λειτουργήσουμε με τα κράτη διέλευσης όπως με την Τουρκία όπως με τη Λιβύη, ώστε να συνεργαστούμε για να αποτρέπουμε ανθρώπους να μπαίνουν σε αυτά τα καρυδότσουφλα και να ρισκάρουν τη ζωή τους.

Αναφορικά με το φραστικό επεισόδιο μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας και των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ο θεσμός της προεδρίας της δημοκρατίας διαχρονικά σε αυτή τη χώρα ήταν πάντα προστατευμένος από πολιτικές κρίσεις. Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε χθες, αυτό το bulling που καμιά φορά ασκεί η Αριστερά ειδικά σε θέματα μεταναστευτικού απέναντι σε οποιονδήποτε τολμά να έχει άλλη άποψη είναι σαφώς μη δημοκρατική συμπεριφορά και προσβλητική στο θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ συμβολικό που επέλεξε να επισκεφτεί το σημείο που βγαίνανε τα θύματα του ναυαγίου, ήταν απαράδεκτο να την εμπλέξουν σε οποιαδήποτε πολιτική ή ιδεολογική συζήτηση. Άνθρωποι απ’ ότι φαίνεται με ξεκάθαρη κομματική ταυτότητα και με συγκεκριμένες επιδιώξεις να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι υπήρχαν εκεί οι κάμερες για να ακουστούν αυτοί στα ΜΜΕ. Απαράδεκτο!

Ερωτηθεις για τις δομές μετανάστευσης

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι θα πάμε μια ολοκαίνουργια δομή η οποία κατασκευάστηκε το 2020 στη Μαλακάσα. Είναι μια σύγχρονη δομή, με αξιοπρεπές συνθήκες διαβίωσης. Πριν τέσσερα χρόνια η χώρα μας είχε 92.000 άτομα που μένανε σε 121 δομές σήμερα έχουν περιοριστεί σε 11.000 άτομα που μένουν σε 33 δομές οι οποίες έχουν πολλαπλή χωρητικότητα όλα αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας έχουν ξεπεράσει την κρίση της περιόδου ’15-‘19. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγρήγορση στο μέλλον αλλά αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο στη διαχείριση του μεταναστευτικού.