Ως «μάννα εξ ουρανού» αναμένουν οι παραγωγοί, οι αγρότες και όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα την άφιξη των εργατών γης μετά τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα. Οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου, κυρίως στους κάμπους Πέλλας και Ημαθίας, καιρό τώρα εξέφραζαν την ανησυχία τους, καθώς δεν εκτελούνται εργασίες στα οπωροφόρα δέντρα, είτε αφορούν τα αραιώματα είτε τη συγκομιδή, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης σε εργατικά χέρια.

Σε σύντομο διάστημα ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος και οι ανάγκες σε εργάτες γης ήδη αγγίζουν τις 60.500. Οι εργάτες γης αφορούν όλες τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Με τον νέο νόμο ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα άμεσα και ηλεκτρονικά να καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να εκδώσει άδεια διαμονής και εργασίας μέχρι και εννέα μήνες για πολίτες τρίτων χωρών που προέρχονται από Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αίγυπτο, Ινδία και Αλβανία. Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε πως με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης θα καθορίζονται σε επίπεδο επικράτειας οι ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες και όχι ανά περιφερειακή ενότητα. «Θα δίνεται έμφαση στον καθορισμό αριθμού θέσεων εργασίας και όχι ειδικοτήτων, στοχεύοντας στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος που έχει παρατηρηθεί ως προς την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της αγοράς εργασίας».

Πρόσφατα, μέσα στο 2022, η Ελλάδα σύναψε διακρατικά μνημόνια συνεργασίας με τις εν λόγω χώρες. Πρόκειται για έναν νέο τύπο άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για την παροχή εποχικής εργασίας, με στόχο η ελληνική οικονομία, και ειδικά ο αγροτικός τομέας, να στηριχθεί σε ανθρώπινο δυναμικό. Μάλιστα, η συμφωνία με το Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα προβλέπει ότι θα διατίθενται ανά έτος 4.000 άδειες παραμονής, διάρκειας πέντε ετών, σε πολίτες του Μπαγκλαντές, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε 15.000 προερχόμενους από το ίδιο κράτος που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας.

Απλά και γρήγορα

Μέχρι σήμερα τα ζητήματα των εργατών γης ρυθμίζονταν με την έκδοση ΚΥΑ, που σήμαινε την εμπλοκή μιας πλειάδας υπουργείων, αλλά και χρονοβόρα διαδικασία διεκπεραίωσης. Πλέον ψηφίστηκε διάταξη όπου όλα θα ρυθμίζονται απλά και γρήγορα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου κάθε έτος, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην ανταπόκριση των αναγκών.

Με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης ανοίγει ο δρόμος για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή προσέλκυση εργατικού δυναμικού, που θα δώσει ανάσες στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις κατασκευές, στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στον τομέα των επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στον εξορθολογισμό των υφιστάμενων κατηγοριών αδειών διαμονής, διαδικασίες που επί του παρόντος αποτελούν περιπέτεια για τους εργοδότες της χώρας, που ζητάνε εναγωνίως ανειδίκευτο είτε μεσαίας ειδίκευσης εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες προκειμένου να καλύψουν ανάγκες απασχόλησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η θέσπιση μιας καινοτόμας εποχικής άδειας για διαμονή έως εννέα μήνες το έτος -έως πέντε έτη- αποτελεί αποτελεσματική λύση προς διευκόλυνση τόσο των αγροτών όσο και των ελληνικών προξενικών Αρχών.

Ομογενοποίηση

Μια δεύτερη καινοτομία είναι η ομογενοποίηση των προϋποθέσεων έκδοσης των αδειών διαμονής ανά κατηγορία. Η καθιέρωση ενιαίας διαδικασίας για την έκδοση αδειών διαμονής με τις οποίες παρέχεται δικαίωμα εργασίας, καθώς και η αύξηση της διάρκειας ισχύος της αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής από δύο σε τρία έτη.

Ενώ ένα τρίτο πλέγμα καινοτομιών είναι η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής υποβολής του συνόλου των δικαιολογητικών αποκλειστικά σε μια «πύλη εισόδου» στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Μετανάστευση».

Στο πλαίσιο των καινοτόμων εφαρμογών, η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας είναι δυνατή:
α) Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για αρχική χορήγηση άδειας διαμονής και ανανέωση άδειας διαμονής όλων των κατηγοριών.
β) Η δέσμευση ημερομηνίας επίδοσης (e-ραντεβού) άδειας διαμονής στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
γ) Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μετάκλησης για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες. Ωστόσο, «για την επιτυχή εφαρμογή του νομοσχεδίου θα χρειαστεί άμεση ενίσχυση του προσωπικού των πρεσβειών μας σε αυτές τις χώρες, ώστε να μπορέσουν να τρέξουν και να διεκπεραιώσουν τις visa για τους πολίτες τρίτων χωρών», ανέφερε στα «Π» ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, αλλιώς ο Κώδικας Μετανάστευσης θα κινείται σε θεωρητική βάση, συμπλήρωσε.

Ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από 1/1/2024.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την 1η Απριλίου 2023