Για την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, ο καθηγητής του ΕΜΠ της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Γρηγόρης Γρηγορόπουλος.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και δεν υπήρχε δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων.

«Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος δεν υπήρχε. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που βλέπουμε στη φωτογραφία. Μέσα, όμως, στο κύριο κατάστρωμα, κατά την ανατροπή δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης», είπε αρχικά.

Ακόμη, επισήμανε πως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό και εκτίμησε πως στο αλιευτικό βρίσκονταν περίπου 600 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο, το πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο που οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους.

«Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασωθέντες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους», εξήγησε.