Το αναποδογύρισμα του αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της Πύλου, που οδήγησε στο θάνατο μετανάστες οι οποίοι ταξίδευαν από τη Λιβύη στην Ιταλία, αιτιολογείται από την αδιαφορία για την κατάστασή του, αλλά όχι και από το σκαρί του, μια και, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του MEGA, τέτοια πλοία φτιάχτηκαν για άσχημες συνθήκες, προκειμένου οι ψαράδες να μπορούν να εργάζονται παρά τη φουρτούνα. 

Χαρακτηριστικά τονίζεται: Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών, έχουν μπει τα αίτια βύθισης του αλιευτικού, με ειδικούς να σημειώνουν ότι είναι δύσκολο να τούμπαρε λόγω μετατόπισης φορτίου ή εισροής υδάτων.

«Δύσκολα τουμπάρουν»


«Ένα τέτοιο αλιευτικό είναι δύσκολο να τουμπάρει. Είναι φτιαγμένα να πλέουν σε άσχημες καιρικές συνθήκες για να ψαρεύουν», λέει, μιλώντας στο MEGA, o υποναύαρχος ε.α., Βασίλης Πολίτης.

Ωστόσο σημειώνει πως, επειδή ήταν παλιό και σκουριασμένο, δεν είναι απίθανο να είχε εισροή υδάτων.

«Το σκάφος ήταν σάπιο, θα μπορούσε να έχει τρύπα και να πάρει νερά στο ηλεκτροστάσιο ή στο μηχανοστάσιο. Κάποιο πρόβλημα είχε η μηχανή».

Όπως λέει ο κ. Πολίτης, «το σκάφος είναι δύσκολο να βυθίστηκε από μετατόπιση φορτίου», όμως είναι «δύσκολο να εξηγήσω πώς παίρνει κλίση αριστερά, δεξιά και μετά βουλιάζει», καταλήγει.