Τις δύσκολες στιγμές που έζησαν όσοι αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι προς την ελευθερία και να αναζητήσουν μια νέα ζωή περιγράφει μια Αφγανή πρόσφυγας, η οποία έφτασε στη χώρα μας ζωντανή χάρη στις προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος.

Η 27χρονη Αφγανή μιλά στο LIVE NEWS και στον Νίκο Ευαγγελάτο για την εμπειρία της κατά το ταξίδι προς την Ελλάδα το 2019, όταν το φουσκωτό, στο οποίο επέβαινε, ναυάγησε με 68 ανθρώπους.

Η ιστορία της δεν απέχει και πολύ από τη μεγάλη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. Άνθρωποι απελπισμένοι που πουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν για να αγοράσουν το εισιτήριο, που πολλές φορές γίνεται εισιτήριο θανάτου. Την ίδια στιγμή μεγάλα κέρδη φέρνουν για τους διακινητές τα δρομολόγια θανάτου, όπως αυτό που ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό τις ιταλικές ακτές και κατέληξε σε πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Δυστυχώς αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μόνη φορά που η Μεσόγειος μετατράπηκε σε «υγρό τάφο» μεταναστών που μπαίνουν σε ένα σκάφος με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Η 27χρονη Αφγανή περιγράφει τη δική της δραματική ιστορία. «Ήμασταν 4 ώρες πάνω στη φουσκωτή βάρκα και παραλίγο να βουλιάξει γιατί είχαν μπει μέσα νερά. Οι Έλληνες λιμενικοί μας έσωσαν.  Ήρθαμε το 2019 και πληρώσαμε 1.800 ευρώ το άτομο. Ήμασταν 68 άτομα πάνω και η βάρκα ήταν χαλασμένη και πολύ μικρή. Εάν δεν υπήρχε το ελληνικό Λιμενικό θα είχαμε πεθάνει».