Σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου εξελίσσεται το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει βρεθεί ούτε ένας, με τους άνδρες του Λιμενικού να ανασύρουν από τη θάλασσα μόνο πτώματα. Παράλληλα ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, με μαρτυρίες επιζώντων να κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε – μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που βρισκόταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Οι συλληφθέντες

Βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους 9 Αιγύπτιους φερόμενους ως διακινητές, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας.

Οι 9 Αιγύπτιοι, που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας, είναι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οκτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Το Λιμενικό προχώρησε στις συλλήψεις ύστερα από μια μακρά προανακριτική διαδικασία. Αυτοί που υπέδειξαν τους 9 Αιγύπτιους ως διακινητές ήταν πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως έγινε γνωστό, όλοι οι συλληφθέντες είναι αιγυπτιακής καταγωγής. Κάτι που φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός που προέκυψε από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι το σκάφος δεν είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη αλλά από την Αίγυπτο. Απέπλευσε άδειο, η Λιβύη ήταν ενδιάμεσος σταθμός, όπου επιβιβάστηκαν όλοι οι μετανάστες για να πάνε στην Ιταλία.

Οι 9 συλληφθέντες εξήλθαν στις 23:00 την Πέμπτη (17/6) από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Στόχος των Αρχών ήταν να επισπεύσουν τη διαδικασία των ανακρίσεων έτσι ώστε να καταφέρουν να εντοπίσουν ποιοι από τους 104 που έχουν διασωθεί είναι πιθανό να εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης. Αυτό γιατί ήθελαν να έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα, πριν αρχίσει η μεταφορά των μεταναστών στη δομή της Μαλακάσας, όπου και θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στη δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή. 

navagio-sillipsi6
navagio-sillipsi5
navagio-sillipsi4
navagio-sillipsi3
navagio-sillipsi2
navagio-sillipsi

 

«Οι διακινητές εκβίαζαν με νερό τους μετανάστες»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πληροφορίες θέλουν το κύκλωμα διακίνησης να είχε σελίδα στο facebook, όπου εκεί είχαν αποτανθεί οι απελπισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες αναζητώντας τη δική τους «γη της επαγγελίας» στην Ευρώπη και μάλιστα η ταρίφα ήταν από 4 έως 6.000 δολάρια για το κεφάλι. 

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για εκβιασμό των μεταναστών από τους διακινητές με το νερό, καθώς, σε περίπτωση που δεν κάθονταν ήσυχοι ή δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, δεν τους έδιναν νερό, εκβιάζοντάς τους κατά αυτόν τον τρόπο με τη στέρηση του πολυτιμότερου αγαθού.

Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο

Σήμερα μετά τις 08:00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία, τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης, και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα σωστικά συνεργεία πλέον φοβούνται ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες (κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και παιδιά), που βρίσκονταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του. 

Την ίδια ώρα σβήνουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται λόγος για 568 αγνοούμενους. Οι εκτιμήσεις για 568 αγνοούμενους προκύπτουν από τις καταθέσεις των διασωθέντων και τις διασταυρώσεις των Αρχών με τις μαρτυρίες των εννέα συλληφθέντων δουλέμπορων.

Οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι να επιβεβαιωθεί -κατά το δυνατόν, βάσει των συνθηκών- ο τελικός αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος.

Στην Αθήνα οι 78 σοροί

Σε ειδικό χώρο, στο Σχιστό, μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο οι 78 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Ιατροδικαστές από Αθήνα και Πειραιά θα διενεργήσουν νεκροψία-νεκροτομή στις σορούς.