Στη δομή της Μαλακάσας αναμένεται να μεταφερθούν εντός της ημέρας οι διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι αφού ταυτοποιηθούν, θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Την ίδια ώρα, διασώστες που έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες, μεταφέρουν νέες μαρτυρίες για ό,τι συνέβαινε στο αλιευτικό σκάφος-φέρετρο που χρησιμοποίησαν οι διακινητές για να μεταφέρουν εκατοντάδες ψυχές στην Ιταλία.

«Μας είπαν ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι, ότι ουσιαστικά ήταν ο ένας δίπλα από τον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα, και όποιος κατάφερνε να μετακινήσει λίγο τα πόδια του αυτό ήταν πολύ σημαντικό», είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Τσατά.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, μεταφέροντας τις μαρτυρίες των διασωθέντων, «ακουμπούσε ο ένας τον ώμο του άλλου και εκεί κοιμόνταν».

Μεταφραστές που μίλησαν με διασωθέντες από το ναυάγιο στην Πύλο μεταφέρουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ στενοχωρημένοι, δεν μιλούν πολύ, αλλά αισθάνονται ασφαλείς και αγάπη για την αντιμετώπιση που είχαν από τις ελληνικές Αρχές μετά τη διάσωσή τους.

Τα κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος χειρίζονται με μεγάλη προσοχή την υπόθεση, αφού ανάμεσα στους 104 διασωθέντες βρίσκονται και άτομα που ελέγχονται για διακινητές.

Τυχόν λάθη θα επιτρέψουν στους διακινητές να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στη χώρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η προσοχή των Αρχών είναι μεγάλη και αυτό γιατί, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί πως δεν θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα άτομα που έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μόλις οι διασωθέντες βρεθούν στη Μαλακάσα, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης και εκεί θα γίνουν οι πρώτες συνεντεύξεις που οι μετανάστες θα αιτηθούν ασύλου.

Αμέσως μετά, τις επόμενες μέρες και αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλα ΚΥΤ στη χώρα ανάλογα με το προφίλ τους, όπου και θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν έως ότου επεξεργαστεί η αίτηση ασύλου, δηλαδή εάν θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. Σε όσους απορριφθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους ή των εθελοντικών επιστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις οι μετανάστες μπορέσουν και λάβουν το σχετικό έγγραφο του αιτούντος ασύλου θα μπορούν είτε να μείνουν στη δομή φιλοξενίας ή να κυκλοφορήσουν νομίμως ελεύθερα εντός της χώρας, αλλά όχι να φύγουν στο εξωτερικό.