Oι εννέα Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν ως διακινητές των ανθρώπων που επέβαιναν στο αλιευτικό της τραγωδίας οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Αρχικά προσποιήθηκαν ότι ήταν και οι ίδιοι θύματα, αλλά οι υπόλοιποι ναυαγοί δεν άργησαν να τους υποδείξουν.

Οι κατηγορίες αλλά και οι ποινές που προβλέπει το ελληνικό δίκαιο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Καθένας από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζει τα ισόβια για καθέναν νεκρό του ναυαγίου.

Οι νεαρότεροι διακινητές είναι ηλικίας 20 και 22 ετών και οι μεγαλύτεροι 36 και 40 ετών. Έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα και έως τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Μέρα και νύχτα, όλες οι αρμόδιες Αρχές δεν έχουν σταματήσει λεπτό να αναζητούν τυχόν επιζώντες.

Από το πρωί οι σοροί που μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα εξετάζονται από ιατροδικαστές της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να διευκρινιστεί η αιτία θανάτου και εν συνεχεία τα στοιχεία ταυτοποίησης προωθούνται στις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονταν.

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πλοίο του θανάτου. Σύμφωνα με αυτές, έδωσαν προκαταβολή ύψους 8.000 ευρώ σε άτομο πακιστανικής καταγωγής για να φτάσουν στην Ιταλία, ενώ μόλις έφτασαν στη Λιβύη έδωσαν άλλα 2.000 ευρώ για το ταξίδι.

Στη Λιβύη έμειναν σε διαμέρισμα μαζί με άλλα 200 άτομα και από το λιμάνι του Τομπρούκ μεταφέρθηκαν με βάρκες στο αλιευτικό. Ενεργό ρόλο στη μεταφορά τους είχαν δύο άτομα, οι οποίοι τους είπαν να καθίσουν στο σκάφος και έβαλαν τα παιδιά σε καμπίνα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο αλιευτικό βρίσκονταν 700 άτομα.