Άνω της μίας, όπως φαίνεται, ήταν οι οχλήσεις στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης στα ανοιχτά της Πύλου. Στιγμιότυπα που καταγράφηκαν δείχνουν ότι, πλην του Λιμενικού, ακόμα ένα σκάφος προσέγγισε το πλοίο στο οποίο υπήρχαν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι -για 800 κάνει λόγο το Πακιστάν

Στα βίντεο που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και δόθηκαν στη δημοσιότητα από την «Καθημερινή», φαίνεται η πρώτη προσέγγιση από τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στο αλιευτικό που χάθηκε στην Πύλο, λίγες ώρες πριν το ναυάγιο.



Το τάνκερ έφτασε έπειτα από διαταγή του Λιμενικού κοντά στο αλιευτικό ώστε να τους προσφέρει φαγητό και νερό. Το αλιευτικό φαίνεται να πλέει, αφού βγαίνει καπνός από το φουγάρο, άρα η μηχανή του δουλεύει κανονικά, ενώ επίσης δεν είναι ακυβέρνητο.

Ένα άλλο βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Frontex και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το οποίο τραβήχτηκε στις 00:45 και δείχνει το αλιευτικό με τους εκατοντάδες μετανάστες να ταξιδεύει λίγες ώρες πριν βυθιστεί στα ανοιχτά της Πύλου.

Βίντεο πριν την αναχώρηση του αλιευτικού


Ακόμα ένα βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στο οποίο οι ναυαγοί της Πύλου φαίνονται στοιβαγμένοι σε  χώρο στην Αίγυπτο, να τραβούν βίντεο για να δείξουν στις οικογένειές τους ότι είναι καλά.

Ένας συγγενής ναυαγού, ο Αμίν, έχει έρθει στην Ελλάδα από τη Βρετανία για να ψάξει τον ξάδερφό του. «Αυτός είναι ο φίλος μου, αυτός είναι ο ξάδερφός μου, αυτός είναι ο επιζών, κοίτα είναι όλοι μαζί, αυτός είναι ο επιζών που βρίσκεται στο καμπ και μου έδωσε όλες τις πληροφορίες», δηλώνει στον ΑΝΤ1.

«Τους πήγαν στη Λιβύη, τους κράτησαν εκεί για ένα μήνα, ήταν πεινασμένοι δεν τους έδιναν φαγητό στη Λιβύη. Οι συνθήκες δεν ήταν καλές», δηλώνει ο Αμίν για όσα του έλεγε ο ξάδερφός του περίπου 10 ημέρες πριν το ναυάγιο στην Πύλο.

Η επικοινωνία τους έγινε όσο ο ξάδελφός του ήταν στο Τομπρούκ της Λιβύης, όπου περίμεναν άλλους μετανάστες για την Ιταλία, όμως «υποτίθεται ότι θα τους έδιναν μία μεγαλύτερη βάρκα, ότι θα ήταν λιγότεροι άνθρωποι σε μία ασφαλέστερη βάρκα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο κατέληξαν σε μία ψαρόβαρκα».



Πέθαναν στο πλοίο από την πείνα και τη δίψα

«Δεν υπήρχε φαγητό, δεν είχαν φάει για 7 ημέρες. Χωρίς φαγητό για 7 ημέρες και το λιγοστό νερό που υπήρχε στο σκάφος. Για αυτό το νερό οι άνθρωποι άρχισαν να τσακώνονται», αυτό τονίζει είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν στο πλοίο από την πείνα και τη δίψα.

Οι άνθρωποι που επιβίωσαν, μου είπαν ότι είδαν νεκρούς πριν το πλοίο βουλιάξει. Όλοι είχαν πεθάνει από τη δίψα και την πείνα», περιγράφει ο Αμίν.